keresés a weboldalon

Lendvai delegáció Zalaegerszegen (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Lendvai delegáció Zalaegerszegen (Videó)

2015 január 27 - kedd
Gazdasági és turisztikai kapcsolatok erősítéséről tárgyaltak Zalaegerszeg, illetve Zala megye vezetői Lendva polgármesterével. A tervek szerint a jövőben kerékpárút és vasúti összeköttetés is létrejöhet a két régió között.

Ötven évvel ezelőtt sportdiplomáciai kapcsolattal kezdődött a barátság. Zalaegerszeg és Lendva 2006-ban hivatalosan is testvérváros lett. Eddig a sport és a kultúra területén volt szorosabb az együttműködés. Most azonban a gazdasági és a turisztikai lehetőségek kerültek középpontba. Anton Balazek, Lendva polgármestere azt mondta: szeretné ha több ponton is együttműködhetnének.

A tervek szerint kerékpárutat és vasút hálózatot is létrehoznak. Az egyik legjelentősebb gazdasági kapcsolatot a két ország közötti ivóvíz csatorna összeköttetése jelentetlené–  fogalmazott Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere.

A beruházások jelentős részét uniós forrásból finanszíroznák. A szlovén-magyar határon átnyúló pályázatokra mintegy 12 millió forintot használhatnak fel az együttműködő partnerek –tudtuk meg Dr. Pál Attilától, a Zala Megyei Közgyűlés elnökétől.

A gazdasági mellett a kulturális kapcsolatokat sem hanyagolják el a testvérvárosok. Lendva gasztronómiai értékeivel tavasszal a zalai megyeszékhelyen is megismerkedhetnek a helyiek. Zala Györgynek, az alsó-lendvai születésű szobrászművésznek pedig emlékszobát alakítanak ki.

DZsu/T.S.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: