keresés a weboldalon

Lépések az önkéntesekért: fórum fogadószervezetek számára

Zalaegerszeg címer
Hírek

Lépések az önkéntesekért: fórum fogadószervezetek számára

2011 február 27 - vasárnap
Egyre népszerűbb az önkéntesség, sok fogadószervezet azonban, annak ellenére, hogy szüksége volna önkéntesekre, nem tudja, milyen feltételekkel fogadhatná ezt a fajta segítséget. Ez derült ki azon a fórumon, amelyet február 25-én a Zalai Falvakért Egyesület, és az általa működtetett Önkéntes Centrum munkatársai szerveztek „Önkéntesség a kórházakban és a szociális intézményekben” címmel. A zalaegerszegi fórumot követi még egy hasonló Keszthelyen, és Nagykanizsán is az elkövetkező hetekben.

Mintegy 100 fogadószervezetnek, azaz kórháznak, idősek otthonának, gyermekotthonnak, gyámhivatalnak; szociális területen működő intézménynek küldtek előzetesen meghívót arra a fórumra, amelyen budapesti és nagykanizsai szakemberek mutattak be működő példákat, úgynevezett jó gyakorlatokat arról, náluk miképpen valósul meg a kórházi önkéntesség.

Deák Ildikó, a Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítvány szakmai munkatársa elmondta: a cél, hogy a fogadószervezetek minél felkészültebben tudják fogadni az önkénteseket, mert szükség van a tevékenységükre. Mint mondta: nem a nővérek munkáját kiváltva, sokkal inkább őket segítve. Deák Ildikó szerint a jó mintát érdemes átvenni, ezért is foglalkoznak évek óta kórházi munkatársak felkészítésével, hogy ki-ki a saját intézményében ezt követően problémák nélkül tudjon fogadni önkénteseket.

Szeder-Kummer Mária, a Zalai Falvakért Egyesület titkára elmondta: a KSH legfrissebb (2009-es) adatai szerint egy év alatt 427 ezren tevékenykedtek önkéntesként Magyarországon, mintegy 56 milliárd forint értékű munkát végezve ezzel. Zalában 80 önkéntes van regisztrálva az Önkéntes Centrumnál, ez azonban nem jelenti azt, hogy csak az az önkéntes munka, amely a központon keresztül zajlik, ennél sokkal többen áldoznak szabadidejükből másoknak segítve, mondta Selmeczi Zsófia, a zalaegerszegi Önkéntes Centrum vezetője.

A fórumon elhangzott: az önkéntes munka nem csak tapasztalatszerzés, de a pályakezdők sokszor ilyen tevékenység révén találnak állandó munkára, státusra, ugyanakkor bármelyik generációnak lehet motivációja az önkéntességre.

Szeder-Kummer Mária példaként említette a középkorúakat, akik, mint mondta, már érzékelik környezetükben a hiányosságokat és szociális érzékenységük révén aktívan részt vesznek a közösségi munkában. A szépkorúak ugyanakkor az ilyen tevékenységek által kiteljesednek, segítő munkájuk által új kapcsolatok, új élmények frissítik mindennapjaikat.

A fórumon kiderült: Nagykanizsán negyedik éve működik a jó gyakorlat és Keszthelyen is vannak előzményei a kórházi önkéntességnek, a zalai megyeszékhelyen ugyanakkor a legtöbb helyen most tették meg az első lépéseket az önkéntesek fogadására.

Bővebb információ:

honlap: http://www.onkenteszala.hu/

Zala Megyei Önkéntes Centrum – Zalai Falvakért Egyesület

Levelezési cím: 8900 Zalaegerszeg Kosztolányi út 10.

Iroda: 8900 Zalaegerszeg, Kossuth u. 49-51. 3. emelet

Telefon/fax: 06 92 511-270

Email: onkentes@zalafalu.axelero.net

Mobil: 06 70 388-2588

Önkéntes Koordinátor: Selmeczi Zsófia

T.SZ.É.

Tartalom megosztása: