keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Leszerelték a toronyórát

Zalaegerszeg címer
Hírek

Leszerelték a toronyórát

2005 április 14 - csütörtök
A Mária Magdolna Plébániatemplom toronyóráját az 1700-as években készítették. Azt még egyelőre nem tudni, hogy a remekmű magyar kezek munkáját dicséri-e, a szerkezet szétszerelése után, erre is fény derül. Annyi bizonyos, hogy az 1800-as években egy osztrák órásmester újította fel. A kerekek és a csapágyak bronzból készültek és körülbelül 300 darab alkatrészből áll.

– Eddigi ismereteink szerint Európában kuriózum lesz a kiállított műemlék. Olyan már előfordult, hogy múzeumban vagy templomtoronyban órát helyeztek el, de köztéren még soha – mondta Preisz József órásmester.

A szerkezetet húsz évig Kancsal Miklós üzemeltette, aki elmondta: hetente kézzel húzta fel az órát és rendszeresen olajozta is.  Tíz éve nincs már használatban, azóta számítógép vezérlésű órát szereltek fel a toronyba. Így a régi monstrum elveszítette funkcióját.

Zalaegerszeg önkormányzata a közelmúltban úgy döntött, hogy a régi óraszerkezetet megmenti az utókor számára. A tervek szerint az óra törhetetlen üvegben, Németh János keramikusművész számlapjával, kovácsoltvas szerkezettel a Hevesi Sándor Színház előtti térre kerül még az idei évben. 

Tartalom megosztása: