keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Létezik orvosság, de drága

Zalaegerszeg címer
Hírek

Létezik orvosság, de drága

2005 május 10 - kedd
Bőrünk legfontosabb feladata védőgátat képezni testünk és a külvilág között. Ez a védelem sérül azoknál a gyerekeknél és felnőtteknél, akik ekcémától szenvednek. A betegség bőrpír, valamint bőrgyulladás formájában jelentkezik, erős viszketést vált ki, és apró hólyagok jelennek meg a testfelületen. Ezek a hólyagok megnyílhatnak, nedvezhetnek, pörkösödhetnek, mígnem lehámlik, illetve berepedezik a bőr.

Eredetét tekintve az ekcéma több fajtáját különbözteti meg az orvostudomány. Leggyakrabban allergia váltja ki – érzékenyen reagálhat bőrünk a nikkelre és a krómra, a kozmetikumokra, illatosító anyagokra, festékekre, fertőtlenítőszerekre, valamint a fogászok által használt termékekre is -, de lehetnek fizikai, mechanikai, kémiai okai is a betegségnek. Sajnálatos módon évről évre nő az allergiás eredetű ekcémától szenvedő gyerekek száma. A jelenlegi adatok szerint a gyermekpopuláció 20 százalékának élete egy szakaszában meg kell küzdenie a betegséggel.

– A gyermekkori veleszületett, allergiás eredetű ekcéma leggyakrabban a kézen, lábon, az arcon, a szem és száj körül, a nyakon, valamint egészen pici babáknál a fejbőrön jelentkezik. Többnyire csupán átmenetileg okoz kellemetlen tüneteket, a gyerekek 80 százaléka elnövi a betegséget – tájékoztat bevezetőül dr. Hodosi László, a kórház bőrgyógyászatának vezető főorvosa, majd az ekcéma kialakulásának lehetséges okait ismerteti. – A gyermekkori betegség hátterében elsősorban örökletes hajlam áll, nem törvényszerű azonban, hogy az ekcémával küzdő szülők gyermeke is az lesz. Megfigyelések azt bizonyítják, hogy a hosszabb ideig anyatejjel táplált csecsemők esetében kisebb az esélye a bőrbetegség megjelenésének. Ugyancsak szerepet játszik a betegség kialakulásában a gyermek lelki egyensúlya. Vizsgálatok kimutatták, hogy amennyiben nyugodt, szeretetteljes környezet veszi körül a gyermeket, megelőzhető az ekcéma kialakulása.

A bőrgyulladás elkerülése érdekében érdemes hanyagolni a gyerekeknél az irritatív bőrápolást, sorolja tovább a megelőzés lehetőségeit a főorvos. Nem ajánlottak a hosszabb fürdők, illatosított szappanok, fürdetők, krémek használata. Ugyancsak okozhatnak bőrgyulladást a műszálas ruhadarabok, a szőnyegpadlóban megbúvó házi por, de a lakásban tartózkodó háziállatokra, vágott virágokra, plüssállatokra is érzékenyen reagálhat a gyermek bőre.

– Amennyiben mégis kialakul a gyermeknél az ekcéma, kezelésre van szükség. A tüneteket teljesen megszüntetni hormontartalmú készítményekkel tudjuk. Nem törekszünk azonban minden áron a teljes tünetmentességre, sokkal fontosabbnak tartjuk, hogy minél kevesebb hormontartalmú szerrel „tápláljuk” a gyermeket – fogalmaz dr. Hodosi László. – Jó hír, hogy az elmúlt évben forgalomba hoztak hazánkban két, összetételében és hatásában egymáshoz hasonló készítményt, melyek nem tartalmaznak hormont, fel sem szívódnak a szervezetbe.

Tartalom megosztása: