keresés a weboldalon

Liszt évforduló: A zeneszerző szülővárosában koncerteztek a zalaegerszegi diákok

Zalaegerszeg címer
Hírek

Liszt évforduló: A zeneszerző szülővárosában koncerteztek a zalaegerszegi diákok

2011 május 25 - szerda
Liszt Ferenc szülővárosában, a mai Raidingban járt vasárnap a Liszt Ferenc Tagiskola 50 fős kórusa. Az ausztriai mezőváros polgármesterének meghívására érkeztek a fiatalok a településre, ahol más kórusokkal együtt nagysikerű koncertet adtak Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából. A kórus tagjai, és vezetőjük, Kövécs Edit immár idehaza mesélt élményeikről.

– Hatalmas élményben volt részünk – mondja elöljáróban a kórus vezetője, és megragadja az alkalmat, hogy köszönetet mondjon kolléganőjének, Schwinghammer Katalin tanárnőnek, aki szervezte és bonyolította az 50 fős kórus utazását. – Megérkezésünkkor lehetőségünk volt megtekinteni Liszt Ferenc szülőházát. Megnézhettük a művész személyes tárgyait, majd megkoszorúztuk mellszobrát. Ezt követően megvendégeltek bennünket, és kezdődött a próba. Liszt Ferenc szülőháza mellett hatalmas koncertpalota épült, ami majdnem olyan, mint a MÜPA Budapesten, csak nem olyan nagy. Ebben a koncertteremben próbáltunk a többi kórussal együtt. Mi voltunk az egyetlen gyermekkórus, és az egyetlen külföldi kórus. Ezért is különösen nagy megtiszteltetés számunkra, hogy részt vehettünk a jubileumi koncerten.

– Milyen műsorral készültek a jubileumi koncertre?

– Műsorunkban elsősorban Liszt-művek szerepeltek, mint a Weimar-i népdal, vagy a Tu es Petrus. Előadtuk emellett Michael Haydn Domine Deus-Kanonját, valamint Kodály egy kórusművét. Ezek szerepeltek a műsor első felében, majd Vajda József feldolgozásait énekeltük. A koncert közös énekléssel zárult. Németül adtuk elő a Wahre Freundschaft című dalt.

– Óriási sikerünk volt, állva tapsolt a közönség. Nagyon megható volt, mennyire elismertek bennünket egy számunkra idegen városban – mondják a kórus tagjai. – Felemelő érzés volt részt venni azon a koncerten, melyet a nagy zeneszerző születésének évfordulója tiszteletére szerveztek meg.

A Liszt iskola kórusának utazását és kinn tartózkodását teljes egészében a raidingi polgármesteri hivatal állta. A szülőváros polgármestere levélben is köszönetet mondott a fiataloknak előadásukért, mellyel elkápráztatták a közönséget.  

F.M

Tartalom megosztása: