keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Luxusadó

Zalaegerszeg címer
Hírek

Luxusadó

2006 március 13 - hétfő
A vagyonarányos közteherviselés alkotmányos követelményének fokozottabb érvényre juttatása érdekében törvényt alkotott az Országgyűlés a luxusadóról az elmúlt évben. A törvényalkotó legfontosabb szándéka az volt, hogy a különlegesen jó életkörülmények között élőket külön adóval, a luxusadóval terhelje.

A luxusadó valójában egy értékalapon „működő” ingatlanadó, melyet azoknak a magánszemélyeknek kell megfizetniük, akik lakásának, vagy üdülőnek minősülő ingatlanának a törvény szerint számított értéke eléri a 100 millió forintot. Az adó mértéke, a 100 millió forint feletti rész 0,5 százaléka, melyet minden évben köteles megfizetni az érintett magánszemély.

A luxusadó alapja a lakásingatlan számított értéke, ami nem egyezik a piaci árral, vagy az ingatlan forgalmi értékével. A számított érték a településenkénti típusingatlanra vonatkozó települési átlagértéknek, az ingatlan hasznos alapterületének, valamint a törvényben meg határozott korrekciós együtthatóknak a szorzata.

A Zalaegerszeg közigazgatási területén található lakóingatlan-fajták települési átlagértékéről a legutóbbi közgyűlés hozott döntést. Ennek értelmében, az egylakásos lakóépületben lévő lakások 250 ezer forint/négyzetméter, a több lakásos épületben található lakások 200 ezer forint/négyzetméter, míg az üdülők 180 ezer forint/négyzetméter árral számítandók. Az átlagérték és a hasznos alapterület szorzatát módosíthatják a korrekciós tényezők, mint a lakóépület kora, a teljes felújítás dátuma, az építési technológia, a komfortfokozat, a lakószobák száma, azok tájolása, valamint az ingatlan megközelíthetősége.

A települési átlagérték alapján városunkban a 400 négyzetméter feletti családi házak, az 500 négyzetméternél nagyobb alapterületű társasházi lakások, illetve az 555 négyzetmétert meghaladó üdülők esnek a luxusadó hatálya alá. Arról, hogy vannak-e ilyen nagyságú ingatlanok Zalaegerszegen, és, ha igen, szám szerint mennyi, nem rendelkezik információkkal a polgármesteri hivatal.
A fizetendő adó mértékét bevallás alapján, kivetéssel állapítja meg az önkormányzat. Az adóbevallások benyújtásának határideje 2006-ban április 30-a. A luxusadóból származó bevétel a települési önkormányzatokat illeti meg. (Zala-Lap Kft., F. M.)

Tartalom megosztása: