keresés a weboldalon

Ma is divatos a népviselet

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ma is divatos a népviselet

2011 március 24 - csütörtök
Magyaros motívumok a mai öltözködésben címmel nyílt kiállítás a Zrínyi Gimnáziumban. Iványi Ildikó a Népművészeti és Kézműves bolt vezetője ezúttal olyan ruhadarabokat válogatott össze, amelyek hűen tükrözik a magyar népi örökségünket.

A tárlatot az iskola egyik tanulója Gróf Szabina alkalomhoz illően egy népdal előadásával nyitott meg. A kiállított ruhák egytől egyig kézzel készültek, minden darabot ősi magyar motívumok, virágminták, vagy csipkék díszítenek. Iványi Ildikó a ruhák bemutatásával azt szeretné elérni, hogy a fiatalok ne féljenek hétköznapi viseletükbe beleilleszteni egy-egy  népi motívumot.  – Nem gondolom azt, hogy a fiataloknak népviseltben kellene járniuk, de az öltözködésükbe bele csempészhetnek például virágmintákat, vagy egy szép fehér blúzt, és a ruhákat színesítni lehet például csipkével is.

A tanulók megcsodálhatták a matyó és kalocsai hímzéseket, Bocskai mellényeket és a paraszt asszonyok viseletekén ismert kék festő ruhákat. Mindemellett gondolva a közelgő ballagásra a kiállítás darabjai között megtekinthető egy igazán szép, magyar motívumokkal díszített tarisznya is. A mindennapos viselet kiegészítőjeként pedig bőrkarkötők és fából készült nyakláncok buzdították az ifjú generációt a magyarság megőrzésére.

– A hagyományőrzés a hazaszeret része. A hazaszeretet egyik kinyilvánítása az, ha akár a népi tárgyi kultúrában, akár az öltözködésünkben egy kicsit visszatérünk az ősökhöz és őrizzük azt a gazdag örökséget, amit teremtettek – vallja Iványi Ildikó, aki örömmel tapasztalja, hogy egyre több fiatal tér be vásárlóként vagy nézelődőként is a Kézműves boltba.

A kiállítás 3 hétig várja a nagyérdeműt, iskolai tanítási napokon a Zrínyi Gimnáziumban.

DZsu

Tartalom megosztása: