keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Magyar- Horvát pünkösd Gébárton (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Magyar- Horvát pünkösd Gébárton (Videó)

2011 június 15 - szerda
Közös Magyar- Horvát családi pünkösdöt rendeztek a Gébárti Kézművesek Házánál. A rendezvényen hagyományőrző közösségek és kézműves alkotók vettek részt. A szokástól eltérően idén nem pünkösdi királyt, hanem pünkösdi király családot választottak.

A pünkösdi ünnepet a Horvátországból érkezett asszonykórus nyitotta meg. Akik nemcsak kiváló énekesek, de bemutatták a tradicionális len feldolgozás munkafázisait is.

Mirjana Bieber-Hern a Muraközi Kezek Egyesületének vezetője évről évre szívesen jön a Kézművesek Házába, azt mondja a hét éve tartó együttműködés során barátságok szövődtek. – Nagyszerű élmény itt lenni, azon vagyunk, hogy megőrizhessük és tovább örökíthessük tradícióinkat, emellett szeretnénk, ha turisztikai szempontból is eredményeket érnénk el.

Mindezt megerősítette Prokné Tirner Gyöngyi a Kézművesház szakmai vezetője:
– A történelmünk során a horvát- magyar kapcsolatok nagyon régre nyúlnak vissza. De nemcsak az a cél hogy ezeket a hagyományokat megtartsuk, hanem az is hogy tovább fejlesszük.

A kézművesek sátrai között számos érdekességet találhattunk: díszes, művészi igénnyel készült mézeskalácsokat, amik a szeretet szimbolizálják és legtöbbször olyan termékenységi jelképek, díszítik, mint a tulipán. A gasztronómia kedvelőinek is rejtegetett meglepést a pünkösdi ünnep a prószák mellett romantikus csokorra emlékeztető szendvicseket is kóstolhattak. Volt rajta vöröshere, lucerna, édeskömény és hasonló lúgosító zöldfélék.

A nap legfőbb produkciója természetesen a pünkösdi királycsalád választása volt, ahol a családok különböző ügyességi feladatokon vettek részt. A pünkösdi királycsalád pedig elfoglalhatta az őket megillető trónt, emellett az első hátrom helyezett tradicionális emléket kapott ajándékba. A szervezők elárulták a nagy sikerre való tekintettel jövőre is közös horvát magyar pünkösdi rendezvényt tartanak majd.

DZsu/T.S.

Tartalom megosztása: