keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Magyar ízek Dél-Tirolban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Magyar ízek Dél-Tirolban

2006 december 04 - hétfő
A Páterdombi Szakképző Iskola vendéglátás-idegenforgalom szakos tanulói két éve vesznek részt külföldi szakmai gyakorlaton. A tavalyi tanévben összesen 24 diák töltött pár hetet Olaszországban és Németországban, ahol valamennyien bekapcsolódtak az ott folyó napi munkába. A részletekről az intézményben tartottak tájékoztatót.

Az iskola 2005 tavaszán sikeres pályázatot nyújtott be a Tempus Közalapítványhoz, melynek eredményeként 12 szakács-, illetve pincértanuló vehetett részt szakmai gyakorlaton egy német szállodában. A fiatalok három turnusban utaztak Németországba, az első „csapat” 2005 őszén, míg a második és a harmadik csoport ezen a nyáron állt munkába. Eközben egy dél-tiroli szálloda közbenjárásával további vendéglátóhelyeket sikerült bevonni a programba, így a nyáron már Olaszországban is kipróbálhatták magukat a báthorys tanulók. Csiszár Zsoltné gyakorlati oktatásvezetőtől megtudtuk, a külföldi gyakorlat remek alkalom arra, hogy a diákok bővítsék szakmai ismereteiket, fejlesszék nyelvtudásukat.

A tanulóknak hozzá kellett szokniuk az ottani elvárásokhoz, a munkamorálhoz, illetve a munkatempóhoz, és csak német nyelven kommunikálhattak. A szállásokon ketten-hárman laktak egy szobában, magukra mostak, vasaltak, takarítottak. Szabadidejükben megismerkedhettek a környékkel, a kulturális látnivalókkal, és szlovák, cseh és német diákokkal is találkozhattak, akik szintén a szállodában dolgoztak. A külföldi gyakorlatot egyébként a hazai szakképzésben is elismerik, így a Német-, valamint az Olaszországban eltöltött időszak akár referenciaként is szolgálhat a fiatalok jövőbeni elhelyezkedésénél.

A Páterdombi Szakképző Iskola újabb sikeres pályázatot nyújtott be az év elején, azaz a külföldi gyakorlatok ezt követően is folytatódnak. Több diák már jelentkezett erre, de hogy kik utazhatnak, az csak 2007 tavaszán derül ki. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: