keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Magyarok voltak, magyarok lettek (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Magyarok voltak, magyarok lettek (Videó)

2012 április 06 - péntek
Tavaly 70-en, idén pedig 35-en tettek állampolgári esküt Zalaegerszegen. A 35 főből 25-en csütörtök délután tettek fogadalmat Zalaegerszegen a Dísz teremben. Többségük román állampolgár, ám volt, aki Ukrajnából, illetve a délvidékről érkezett.

Magyarországot hazámnak tekintem, Magyarországnak hű állampolgára leszek, az alaptörvényt és a jogszabályokat tiszteletben tartom és megtartom. Hazámat erőmhöz mérten megvédem, képességeimnek megfelelően szolgálom. Ezekkel a szavakkal tettek fogadalmat azok az új állampolgárok, akik többsége Erdélyből érkezett, s mostantól Magyarországot is hazájuknak tekintik. Mint mondják, régóta dédelgetett álmuk vált valóra. Számukra ez volt az a pillanat, amikor magyarságuknak teljességgel érvényt tudtak szerezni. Közéjük tartozik az erdélyi Fazakas Levente és Salamon István.

-Édesanyám és édesapám is magyar, noha Romániában élték le az életüket. Azzal, hogy most felveszem a magyar állampolgárságot, előttük is tisztelgek-mondja Levente.

-1985-ben elmentem Németországba, és ott telepedtem le. Ez egyben azt is jelentette, hogy a román állampolgárságomról le kellett mondanom. Úgy gondolom, hogy én alapvetően magyar vagyok, s emiatt vettem fel most az állampolgárságot – indokolja döntését István.

Gyutai Csaba polgármester köszöntőjében üdvözölte, hogy a Parlament tavaly lehetővé tette az egyszerűsített honosítást, mellyel Magyarország régi adósságát törlesztette. Mint fogalmazott ennek is köszönhető, hogy a zalai megyeszékhelyre nem jellemző a népességfogyás.

– Örömteli pillanatok ezek, hiszen az itt megjelent emberek nem csak állampolgárságot, hanem lakhelyet is választottak maguknak. Ennek okán elmondható, hogy Zalaegerszeg lélekszáma nem fogy. Jellemzőbb a stagnálás, illetve a növekedés- fogalmazott Gyutai Csaba polgármester.

Az idei második állampolgári eskü pezsgős koccintással zárult, ahol rokonok, barátok és ismerősök egyaránt köszöntötték az új zalai lakosokat.

VN/EK

Tartalom megosztása: