keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Majdnem unokák

Zalaegerszeg címer
Hírek

Majdnem unokák

2005 november 09 - szerda
A Teleki Blanka Kollégium diákjai – az országban egyedülálló kezdeményezésként – immár évek óta támogatják karitatív tevékenységükkel a városban élő idős embereket. A tanulók a takarításban, gyógyszerkiváltásban, a mindennapi sétában segítik a nyugdíjasokat, de aki igényli, annak akár a sajtóból, vagy könyvből is felolvasnak. Az őszülő halántékú idősek nagyon kedvelik az ifjakat, s a legtöbbjük szinte unokaként kedveli „rendszeres látogatóit”.

A diákokat a kollégiumban minden félévben tájékoztatták erről a lehetőségről, akik nagyon szívesen ajánlják fel segítségüket. Fontos azonban tudni, hogy a fiatalok betegápolást és gondozást nem vállalnak, hiszen ehhez nincs megfelelő képesítésük. Ők csak a napi teendőkhöz tudnak támogatást nyújtani, mint például a postai ügyintézésben, vagy éppen a takarításban.

– Évről évre változik azoknak a tanulóknak a száma, akik csatlakoznak ehhez a karitatív mozgalomhoz. A programot körülbelül tíz esztendeje indítottuk el, s ezalatt rengeteg idős városlakóval kerültünk kapcsolatba – mondta Deák Enikő, a kollégium vezetője. – Kiemelném, hogy a fiatalok tudatosan, bármiféle ellenszolgáltatás nélkül áldozzák fel idejüket és energiájukat a rászorulóknak. A diákokat első alkalommal pedagógus kíséri el az idős emberekhez, akikkel rögtön megbeszélik a szükséges tennivalókat. Egy bizonyos idő után kialakul egy rendszer, vagyis, hogy melyik napon és milyen időpontban mennek a lányok egy-egy nyugdíjashoz. Évente egyre többen – főleg egyedülálló idősek – jelentkeznek, akik hihetetlenül hálásak a segítségért és a gondoskodásért. Az érintettekkel általában telefonon tartjuk a kapcsolatot, így bármilyen változáshoz rugalmasan tudunk alkalmazkodni.

Megtudtuk: jelenleg 10 nyugdíjas hölgyhöz és egy mozgássérült fiatal fiúhoz járnak a kollégista lányok. Ebben a félévben összesen 23 tanuló látogatja a rászorulókat, de sokan vannak olyanok, akik bármikor hajlandóak beugrani valaki helyett, ha segítségre van szükség. A diákok mindig a délutáni órákban keresik fel a nyugdíjasokat, vagyis minden esetben a szabadidejüket áldozzák fel e nemes célra.

– Az idősek legtöbbje szinte saját unokájaként szereti „lányainkat”, s alig várják, hogy megérkezzenek hozzájuk. Velük jókat tudnak beszélgetni, sétálni, s nem utolsósorban, nagyon sok apróságot elintéznek helyettük. A közelmúltban történt egy aranyos eset. Egy idős hölgy arra kérte a két, hozzá „járó”, tizedikes fodrásztanuló lányt, hogy készítsék el a frizuráját. A diákok persze minden szó nélkül eleget tettek a kérésnek, a nyugdíjas hölgy pedig nagyon örült az új frizurának. Azt hiszem, ez a történet kiválóan példázza, hogy mi a célunk a programmal.

Deák Enikő hozzátette, a segítő jobbot nyújtó diákoknak általában egy kirándulással szokták megköszönni a támogatásukat, melyet a „Vidéki Gyermekekért” Alapítvány tesz lehetővé. A lányok egyébként óriási kedvvel végzik a „munkát”, melyért az idősektől kapott köszönet és elismerés a jutalmuk.

Tartalom megosztása: