keresés a weboldalon

Makettverseny és -kiállítás az Apáczai ÁMK-ban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Makettverseny és -kiállítás az Apáczai ÁMK-ban

2010 augusztus 26 - csütörtök
A helyi „Wolfpack” Vasútmodellező és Makettező Szakkör szervezésében makett versenyt és kiállítást rendeztek az Apáczai ÁMK-ban augusztus 21-22-én. A tavalyihoz hasonlón most is 287 darab makettet vonultatott fel a Nyugat-Dunántúlról, Budapestről és külföldről érkezett 107 versenyző, tájékoztatta lapunkat Szekér Géza, a verseny felelőse.

– 2002 óta ez a 11. nyilvános rendezvényünk. Eleinte csak kiállítást szerveztünk és három éve már verseny is van, nemzetközi résztvevőkkel. A program még nem országos szintű, de a régiót már túl nőtte – mondta Szekér Géza, majd hozzátette az idén nagyon jó színvonalú munkákat mutattak be a felnőtt és gyerek versenyzők repülő, harci jármű, figurák és dioráma (életkép) kategóriában. – A vasút modellel viszonylag kevesen foglalkoznak, ezért ez ma már csak kiegészítő programja a rendezvénynek.

– Van egy normál méretű jármű is. Az hogy kerül ide?

– Messerschmitt tervezésű autó. Tervezője a második világháborús vadászgépek fő konstruktőre volt. Ezekről számos makett készült. Így kapcsolódik ide ez az autó, mely egyébként a repülők mintájára készült. Felnyithatós az ajtaja, szarv kormánya van. A háború után nagy szükség volt olcsó közlekedési eszközökre. Az ötvenes évek második felében kezdték ezt az autót gyártani. A nevezett darab még ma is üzemképes, friss műszakis és egyébként nagy motor kategóriának számít Magyarországon.

– A makettezést feszültség oldásra használják?

– Nem. Haditechnikai, történelmi, műszaki és anyagi ismereteket kívánó hobbi. Egyfajta időutazás, melyet kellő kézügyességgel lehet megvalósítani. A jó makettezők a gyári készletek feljavításával foglalkoznak, vagyis hogyan lehet elérni, hogy az egykor használatban lévő járművek mását megvalósítsák. Ügyelve nemcsak az adott évben jellemző festésre, de még az olajfoltokra, esőnyomokra, esetleges sérülésekre is.

– A makettkészítés az évek alatt mennyiségből átcsap minőségbe. Kíváncsivá válnak a makettezők, egyre nagyobb tudásra tesznek szert az adott kort és technikát illetően. És mivel bizonyos leírások magyarul nem érhetők el, van aki ezért idegen nyelvet is megtanul – tette hozzá az egyik klub társ, aki ilyen motivációval sajátította el a német nyelvet.

– A legnagyobb anyag a második világháború kora. Ekkor rengeteg harci eszköz és annak még több változata készült és került használatba rövid idő alatt – teszi még hozzá Szekér Géza. – Külön szakirodalom is segíti a makettezőket, mely a történelmi háttérre és a műszaki adatokra koncentrál. Nagyon látványosak a diorámák, melyek egy – egy élethelyzetet jelenítenek meg, akár korabeli fotók alapján.

Zala-Lap, Bánfi Kati

Tartalom megosztása: