keresés a weboldalon

Március 15-e: a jövő napja

Zalaegerszeg címer
Hírek

Március 15-e: a jövő napja

2010 március 15 - hétfő
„Van a történelemnek egy olyan varázslatos pillanata, ami minden magyart szíven talál. Az összmagyarság ünnepe ez!” – fogalmazott beszédében dr. Gyimesi Endre országgyűlési képviselő, polgármester a Deák Ferenc téren kezdődő megemlékezésen. Mint mondta március 15-e a fiatalság, az egyenes gerinc és a jövő napja. Ez utóbbi ma kiemelt hangsúlyt kap, hiszen a következő időszaknak az lesz a feladata, hogy eltöröljük a szocializmus örökségét, s befejezzük a rendszerváltozást.

A városi ünnepség Deák Ferenc szobrának megkoszorúzása után a hagyományokhoz híven Csány László vértanú szobránál folytatódott, ahol dr. Szájer József európai parlamenti képviselő mondott beszédet. Hangsúlyozta: attól olyan szép évről évre az emlékezés, mert az 1848-as események alapja az összefogás volt. A magyar forradalom nem rombolt le semmit, csak építeni akart. A változás hamar be is következett, s csak a hazugság vethetett véget az örömnek.

Szájer József szerint a rossz politika egyik jellegzetessége az, hogy a fiatalok el akarnak menni hazájukból. Így volt ez a forradalom korszakában, s ezt látjuk napjainkban is. Ezzel azonban szálakra bomlik az összetartozás szövete, s elvész a remény. Nem csoda, ha most ismét a változás egyre erősebb morajlása hallatszik. A haza bajban van, azt nem kéri, hogy haljunk meg érte, de azt igen, hogy ne legyünk közönyösek iránta.

 „Virrad Uraim!'” – idézte a szónok Kossuth Lajost, mert ma újra érvényes ez a jelszó. Itt az idő, hogy kiszellőztessük a tehetetlenség és a korrupció dohos szagát. S itt az idő, hogy a virradat fénye végre meg is maradjon!

Az ünnepség további részében a 125 éves Csány László Közgazdasági Szakközépiskola tanulói emlékeztek meg a forradalmi eseményekről, és a névadó alakjáról.

(Zala-Lap, – pet –
Fotó: S. P.)

Tartalom megosztása: