keresés a weboldalon

Március 15-i ünnepség a Mindszentyben (Diákújság pályázat)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Március 15-i ünnepség a Mindszentyben (Diákújság pályázat)

2012 március 21 - szerda
A Mindszenty József iskola, mint minden évben, most is megemlékezett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc dicső eseményeiről.

Március 14-én az összes tanuló ünnepi ruhába öltözött, mellükre pedig szebbnél szebb kokárdát tűztek ki.  A 7. évfolyam majdnem mindegyik diákja szerepelt az ünnepi műsorban, de nem csak ők vettek részt benne, hanem sokan mások is. A kicsik néptáncoltak, a kis énekkar énekelt, a felsős kórus szintén.

Már kora reggel elkezdődött a készülődés, az utolsó próbák, a mikrofonok beállítása. Az iskolánk tornatermében az osztályok helyet foglaltak, és így hamarosan megtelt az egész terem iskolásokkal. 7:40-kor elkezdődött a műsor. A bemondó köszöntött mindenkit, és elénekeltük együtt a Himnuszt.

Egymást követték a történések. Elsőnek a kicsik táncoltak, ezután pedig az alsósok daloltak, amit pár gyerek  citerával kísért. Majd a hetedikesek korhű jelenete következett. Vasvári házánál beszélgettek a márciusi ifjak, és elkezdték tervezgetni a forradalmat. Jókai elmondta, „Mit kíván a magyar nemzet”, a pontokba szedett követeléseiket. Azt követően a Feltámadott a tenger című verset adták elő a lányok, sajátos feldolgozásban, mert közben a kezükkel tapsoltak, és a színpadon doboltak. Nagyon látványos volt az előadásuk.

Majd utána a Pilvax kávéházban találkoztak a márciusi ifjak a többi barátjukkal, ahol eldöntötték, hogy magukhoz hívják az egyetemi ifjakat. Onnan pedig a Landerer nyomdához mentek, ahol kinyomtatatták a Nemzeti dalt és a 12 pontot. Így a hamar elterjedt a hír a városban. Itt a lányok az Emeld fel fejedet! című dalra táncoltak, a végén piros-fehér-zöld színű kendőkkel körbeállták a magyar zászlót, amit az egyik 7/b-s fiú lobogtatott. Voltak, akik Petőfiékkel tartottak, ezért nagy tömeg követte őket egészen a Nemzeti Múzeumig, ahol újra elhangzott a Nemzeti dal és a 12 pont. Egy 7/a-s leány betétként népdalokat énekelt, közben meggyújtott mécseseket vittek ki a színpad szélére.
     
A végén a Szózat is elhangzott. Minden szereplő diák felállt a színpadra és meghajolt. Az igazgató úr beszédében megköszönte az előadást, és gratulált mindenkinek, aki fellépett a műsorban.

Káli Rebeka 5.b
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: