keresés a weboldalon

Márton-napi mulatság (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Márton-napi mulatság (Videó)

2015 november 09 - hétfő
Első alkalommal tartottak Márton-napi őszbúcsúztató mulatságot a hétvégén Botfán. A programot hagyományteremtő szándékkal szervezte meg az Őszirózsa Nyugdíjas Klub. A rendezvényen a vendégek egyebek mellett Szent Márton legendájával is megismerkedhettek.

A botfai nyugdíjasok életében fontos szerepet játszik a hagyományápolás. Ennek megfelelően a népszokások ünneplését szinte kötelezőnek érzik. Rendszeres rendezvényeik közé tartozik például a húshagyó keddi fánksütés és a tollfosztás is. A paletta most a Márton-napi mulatsággal színesedett – mondta el Olasz Gyuláné, az Őszirózsa Nyugdíjas Klub elnöke, majd hozzátette:

A Márton-napi népszokások közé tartozik az újbor megáldása és annak megkóstolása. Erről úgy tartották, minél többet isznak belőle, annál több erőt és egészséget töltenek magukba. A közösség tagjai ennek megfelelően egy rövid újbor szenteléssel, énekkel és verssel készültek a mulatságra.

Az eseményen részt vett Gecse Péter alpolgármester, a térség önkormányzati képviselője is, aki érdeklődésünkre elmondta: a helyiek egy aktív, összetartó közösséget alkotnak, akik feladatuknak tekintik a hagyományok ápolását és továbbadását.

A hagyományos Márton-napi lakoma ezúttal sem maradt el. A szervezők libazsíros kenyérrel látták vendégül a botfai közösség tagjait.

V.D./P.B.

Tartalom megosztása: