keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Másfajta bélyeg a diákon

Zalaegerszeg címer
Hírek

Másfajta bélyeg a diákon

2005 szeptember 26 - hétfő
Az idei tanévtől újfajta hitelesítő bélyeg kerül a főiskolások és az egyetemisták diákigazolványára, melyen ezt követően olvasható lesz az egyes felsőoktatási intézmények betűkódja is. Az új matrica bevezetésétől azt várják, hogy jelentősen csökken majd a diákigazolvány-hitelesítőkkel visszaélők száma.

Kőhalmi Erika, az egészségügyi főiskola tanulmányi csoportvezetője érdeklődésünkre elmondta: természetesen már ők is az újfajta bélyegeket kapták meg, így hallgatóik ezt a matricát ragaszthatják fel a diákigazolványukra. A tanulók egyébként 2005. október 31-ig használhatják az előző félévben kapott hitelesítő bélyeget az utazáshoz, 2005. novemberétől viszont már az intézmények betűkódjával ellátott matricák lépnek érvénybe. A korábbi rendszer alapján valamennyi bélyegnek volt azonosító száma, de nem volt annyira szembetűnő, ha valaki egy másik főiskola, vagy egyetem bélyegét ragasztotta fel a diákjára. Az új hitelesítő bevezetésével sokkal könyebben kiszűrhetőek az „álmatricák”, vagyis remélhetőleg a jövőben sokkal kevesebben folyamodnak majd efféle visszaéléshez.

Hozzátette: a bélyegnek most is van külön azonosító számuk, s az egyes intézmények, valamint a diákigazolvány központban nyilvántartják, hogy egy-egy hallgatóhoz melyik kódszámú matrica tartozik. Ennek köszönhetően szinte pillanatok alatt visszakereshető, hogy vajon a diákigazolvány tulajdonosa használja-e a hallgatói jogviszont igazoló hitelesítő bélyeget, vagy az illetéktelen kezekbe került.

Tartalom megosztása: