keresés a weboldalon

Medvehagyma-napok Csácsban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Medvehagyma-napok Csácsban

2009 március 23 - hétfő
A szokásosnál hidegebb idő ellenére kellő érdeklődés mellett rendezték meg a tavaszi napéjegyenlőség idején az első Medvehagyma Napokat a csácsi településrészben. Herkliné Ebedli Gyöngyi képviselő, valamint Éder Katalin dietetikus közös ötlete nyomán tartottak növénygyűjtő túrát, majd ételkóstolóval egybekötött ismertető előadást, e gyógyhatásaiban kiemelkedő kora tavaszi évelőről.

Mint a mondás tartja, erdőben szőnyegnek, a tálban spenótnak, az ételben fokhagymának mutatja magát, a téli álmukból ébredező medvék első csemegéjeként is számon tartott hagymás növény. Ahol megfelelőek a körülmények nagy számban megtalálható az erdők árnyékában. Nem minden talajt és környezeti viszonyokat visel azonban jól e növény. Az országban fő lelőhelye a Mecsekben van, Zalában a Keszthelyi – hegységben és Csácsban érdemes a keresésére indulni.

– Évek óta gyűjtjük ezt a növényt, és úgy gondoltuk, ha már itt van ez a helyi specialitás, éljünk a lehetőséggel és e csodálatos növény, mellé szervezzünk egy rendezvényt, amelyre szívesen betérnek az emberek – mondta Herkliné Ebedli Gyöngyi, hozzátéve a hagyományteremtő szándékkal rendezett Medvehagyma Napok, a Csácsi Tavasz programsorozat részeként zajlik.

– Nem félő, hogy az emberek visszaélnek erejükkel, és idővel letarolják a növényt?
– Éppen ez ellen is szervezzük az ismertető túrát és előadást, hogy megtanítsuk, hogyan kell óvatosan gyűjteni a növényt, hogy jusson mindenkinek és mégis évről évre egyre több legyen belőle – mondta a képviselő, elárulva ennek egyszerű módját, csak a leveleket gyűjtsük és egy növényről a felénél több levelet ne szedjünk le, így biztosított a virágzás és magzás feltétele.

Éder Katalin dietetikus mindent tud a spenót és a fokhagyma jó tulajdonságait ötvöző növényről. Alapvetőnek mondta a beazonosítást, hogy ne keverjük össze, a hozzá hasonló, de mérgező gyöngyvirággal. Ebben segítségre van az orrunk, a jellegzetes fokhagyma illat adja az alap különbséget.

A gyűjtés kora tavasztól áprilisig tart, a tartósítást mélyhűtve, szárítva, olajban, alkoholban áztatva oldatjuk meg. Felhasználás frissen a legjobb, 2-3 hetes kúra formájában, és lévén a magyarkonyha hagyma párti, sokrétűen lehet felhasználni levestől, körözöttön át a pizza feltétig. Gyógyhatása a fokhagyma sokszorosa, szív – és érrendszeri problémákat orvosol és általános méregtelenítő és erősítő szerként hat.

– Elképzelhető, hogy visszatalálnak majd az emberek a gyógynövények világába?
– Félve a gyógyszerek mellékhatásaitól, elképzelhető, és főleg, ha valaki megtapasztalta már, hogy egy természetes módszer milyen hatásos volt a betegségére – mondta Éder Katalin, aki szerint érezhetően nagyobb az utóbbi időkben az érdeklődés a természetes szerek iránt.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: