keresés a weboldalon

Még forog a mesteri korong

Zalaegerszeg címer
Hírek

Még forog a mesteri korong

2008 május 16 - péntek
„Olyan üresen kell elmenni, ahogyan megszülettünk. Le kell petézni.” Vagyis ha az isten talentumot adott, azt ki kell adni magunkból, amíg csak élünk; de nem az úristennek, hanem az emberiségnek. Fekete György belsőépítész, a város díszpolgára egy régi beszélgetését idézte fel Pilinszky János költővel annak apropóján, hogy Németh János keramikusművész munkásságáról egy újabb könyv jelent meg.

A 2002-ben kiadott önéletrajzi ihletésű „Gyökerek”, a 2004-es köztéri alkotásait bemutató „Hirdette utcákon, tereken” után az Egerszeg Fesztivál keretében, a Göcsej Múzeumban került bemutatásra a harmadik könyv, „Korsókra varázsolt legendák” címmel.

A Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának kiadásában megjelent kötetet dr. Kostyál László művészettörténész szerkesztette, a fotókat pedig Zóka Gyula készítette a művész figurális díszítésű edényeiről. Németh János korongja forog, s dr. Gyimesi Endre polgármester szerint ennek legalább még 25 évig így is kell lennie. Van még az alkotóban annyi tűz, energia és ötlet, amit ki kell nyilvánítania a külvilág felé.

A mesterség iránti szeretetet a szülői házban szívta magába, s gyerekként a szájából kellett kivenni az agyagot, mert azt hitte, hogy csoki. Kezdetben saját szórakoztatására és „barátai öblös torkára” készültek a korsók. 1976-ban a Műcsarnok egyik csoportos kiállításán viszont már ott voltak a munkái, Borsos Miklós tanítványaként. Eztán vetődött fel benne a kérdés: ki vagyok én? Fazekas, keramikus, vagy szobrász? Úgy döntött, hogy egyszerűen csak mester lesz, kézműves; ahogy egy korabeli kritikus írta róla, az utolsó fazekas. Nem jópofa dolgokat akart készíteni, hanem olyan munkákat, amiknek plasztikai értéke van, s amelyben saját üzenetét tudja elmondani, a maga hangján. Mint azt a kötetbemutatón szerényen megfogalmazta: a kifejezés ereje csak akkor igaz, ha a lelkünket nem tagadjuk meg alkotás közben.

Kostyál László a könyvben írt előszavában ezzel kapcsolatban kifejti, hogy Németh János művészete egyértelműen spirituális és morális alapokon nyugszik. Munkásságával pedig a mai „nagy művészettel” termékenyíti meg a népművészetet. Valódi alternatívát kínálva a kortárs kultúrával szemben. A művészettörténész szerint formai és technikai szempontból hat fő csoportot lehet elkülöníteni Németh alkotásaiban. Az egyes csoportok ősképei a hajdani fazekasság különböző formájú és funkciójú edényei voltak: korsók, kancsók, butéliák, köcsögök, palackok, butykosok, amforák, fazekak. Az ősi formákat azután a művész újrafogalmazza, és a figuratív díszítés által önmagukon túlmutató tartalommal ruházza fel.

Az új kötetet bemutató Fekete György egykori diáktárs, és barát szerint Németh János a népi műveltséget és kultúrát viszi be a modern kultúrába, s nincs még egy ilyen ember, aki egy ilyen iparművészeti bravúrt tudna végrehajtani. Annál is inkább, mert kevés az olyan művész, aki a miniatűráktól kezdve a monumentálisig képes alkotni… s teszi ezt addig, amíg a korong meg nem áll. (Zala-Lap Kft., P.P., Z.A.)

Tartalom megosztása: