keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Meg kell szokni…

Zalaegerszeg címer
Hírek

Meg kell szokni…

2011 március 17 - csütörtök
Nyugdíjba vonult Torma Gyula. A 63 éves agrármérnök negyvenöt, munkában töltött év után választotta a pihenést. Az utolsó két évtizedben a Zala Megyei Agrárkamara titkári teendőit látta el. A szakembert visszatekintő beszélgetésre kértük.

– A hatvanas években. az általános iskola utolsó éveiben gyakran játszadoztam az állatorvosi hivatás gondolatával, de azt javasolták, hogy a nagykanizsai Cserháti Sándor Mezőgazdasági Technikumban kezdjem meg középiskolai tanulmányaimat. Tekintettel arra, hogy ez az intézmény mezőgazdasági szakirányú volt, hamar rá kellett jönnöm, hogy innen nehéz lesz az állatorvosin folytatni. Mivel a technikum elméleti és gyakorlati ismeretekből alaposan felvértezett bennünket, kézenfekvő volt, hogy a keszthelyi Agrártudományi Egyetemre jelentkezzek.

Az egyetem után hol szembesült először azzal a sokat emlegetett nagybetűs élettel?

– Ha a nagybetűs életet a munka világával társítja, akkor abba már a középiskolában belekóstoltam. Ott ugyanis a heti négynapos elméleti oktatás mellett két napot munkával töltöttünk. Mi ezt „rombolónak” neveztük, mert amit egyik nap elvetettünk, azt a következő napon kiszántottuk. Szóval nem csak könyvekből ismerkedtünk a földdel, no meg a trágya szagával. Elsajátítottuk a különféle, – akkor modernnek számító – gépek kezelését, amit így együtt a későbbiekben is jól tudtam kamatoztatni. A nagybetűs élettel a szentgyörgyvölgyi TSZ-ben kerültem igazán közeli kapcsolatba. Egyetemistaként ugyanis az ő ösztöndíjasuk voltam, így „munkás” éveimet is náluk kezdtem gyakornokként. Ez egyébként akkoriban még kötelező volt. Valószínű, hogy elégedettek lehettek a munkámmal, mert félidőben kineveztek növénytermesztő agronómusnak, majd növénytermesztési ágazatvezetőnek, végül a főagronómusi teendőkkel bíztak meg.

Mit adott Önnek Szentgyörgyvölgy, egyáltalán a falu?

– Emberismeretet és emberséget. Azt, ami ebben a szakmában nélkülözhetetlen. Vallom, hogy adott feladatot sokkal könnyebben el lehet végeztetni bárkivel, ha azt emberi módon kérem. Emberek és emberek között lehetnek bizonyos távolságok, – mint ahogyan vannak is-, de ez soha nem mehet a tisztesség, az emberség rovására. Magas lóról nincs hitele még az igaz szónak sem.

Melyek voltak a Szentgyörgyvölgy utáni állomások?
    
– Szentgyörgyvölgyről -már mint nős, kétgyermekes családapa- Zalaegerszegre költöztünk. Itt a megyei tanács mezőgazdasági osztályán kilenc évig osztályvezető helyettes voltam. Utána egy évig termelés ellátás felügyeleti osztályvezetőként tevékenykedtem.

Ez egy felfelé ívelő karriernek tűnik.
   
– Talán az is volt, de nem kértem belőle. Mindez ugyanis a rendszerváltás időszakára esett, s már akkor sejteni lehetett, hogy bizonyos székekbe pártszimpátia alapján kerülnek emberek. Úgy, hogy ők aztán négyévente kénytelenek helyet cserélni. No, én ebbe a körhintába nem akartam beszállni. Ebben az időszakban szerveződött Magyarországon, így Zala megyében is az agrárkamara, melynek a titkári posztjára sikeresen pályáztam. Döntésemet alapvetően meghatározta az a remény, hogy itt talán nem kell politizálnom, s hogy pártállástól függetlenül segíthetem, segíthetjük mindazokat, akik a földből próbálják fenntartani önmagukat, s családjukat. Kompromisszumokra természetesen itt is szükség volt, kötöttem is néhányat, de olyat soha, ami miatt ne nézhettem volna bátran tükörbe vagy bárki szemébe. Valószínű, hogy ezt mások is így gondolták, mert – tudomásom szerint – nem szereztem magamnak ellenségeket. Még akkor sem, amikor a kamarai tagság kötelezővé vált.
   
Ön kereken húsz évet és egy hónapot töltött a Zala Megyei Agrárkamara titkári székében. Nyilván voltak nehéz pillanatok.

– Voltak. Ezek 1999-2000-hez kötődnek, amikor megszűnt a kötelező kamarai tagság. Előre bocsájtom, hogy nem ez okozta a gondokat. Sőt, ez arra ösztökélt bennünket, hogy bebizonyítsuk tagjainknak a szervezet létjogosultságát. A probléma az volt, hogy ebben az időszakban a hatalom biztosokat nevezett ki, akiknek az volt a feladatuk, hogy rendszeresen látogassák a kamarákat, s azt figyeljék, hogy mit hordunk szét az addig összegyűjtött vagyonból. Megmosolyogtató az egész, mert említésre méltó vagyonnal jószerivel egyik hazai kamara sem rendelkezett. Aztán ebben az időszakban születtek azok a szabályzatok, melyek a kamarai tisztségviselők megválasztása, illetve újraválasztása körül okozott zavart. Ez az eredményezte, hogy a húsz éves munkám alatt az alig értelmezhető törvényi előírások miatt négy alkalommal kellett a kamarát újraszervezni, illetve a tisztségviselők megválasztását lebonyolítani. Szóval ezekre az időszakokra nem szívesen gondolok vissza.

Az akkori történések miatt valószínű, hogy néha idegesen érkezett haza.

– Így van. Ám szerencsém volt, mert a feleségem mindig, minden körülmények között mellettem állt, s rá mindenkor számíthattam. Bizonyos esetekben egyféle villámhárító szerepet töltött be, amit nem tudok eléggé megköszönni neki. Persze azt gyorsan hozzáteszem, hogy ha fáradt és ingerült voltam, akkor sem viselkedtem elviselhetetlenül.

Ön több, mint tíz évvel ezelőtt nagypapa lett. Kikkel bővült azóta a család?

– Péter fiunk és Éva lányunk megházasodott, s eddig négy unokával leptek meg bennünket.    Rebekával, Mártonnal, Kornéllal és Kamillával. Büszkén újságolom, hogy az ötödik unoka is úton van.

Zárjuk a beszélgetést egy szándékosan buta kérdéssel: jó dolog-e nyugdíjasnak lenni?

– Most – mivel gyermekeink távol élnek – mindketten reggeltől estig otthon vagyunk, mert a feleségem is nyugdíjas. A munkában töltött éveinkhez képest ez rendkívül furcsa helyzet, amit meg kell szokni.

Vörös Nándor

 

Tartalom megosztása: