keresés a weboldalon

Megalakult az új közgyűlés

Zalaegerszeg címer
Hírek

Megalakult az új közgyűlés

2006 október 13 - péntek
Az alakuló ülést megelőzően a Mária Magdolna Plébániatemplomban közös imán vett részt a képviselők többsége, majd ezt követően megkoszorúzták Deák Ferenc szobrát és megemlékezést tartottak Széchenyi István domborművénél.

A városi közgyűlés alakuló ülésén a korelnök, a 71 éves Panácz Antal köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Pápai Ferenc, a Helyi Választási Bizottság elnöke választókerületenként számolt be az önkormányzati választás eredményeiről, majd átadta a megbízólevelet dr. Gyimesi Endrének, aki negyedik ciklusát kezdi meg polgármesterként. A képviselők eskütétele után a polgármesteri programismertető következett.

– Szeretjük szülőföldünket, ezt a tájat, szeretjük Zalaegerszeget – fogalmazott bevezetőjében dr. Gyimesi Endre. Utalt arra, hogy valamennyi választókerületben a polgári oldal képviselője nyert és ez nagy felelősséget jelent a következő években. – Nem tehet bennünket az eredmény elbizakodottá, önhitté, a legdemokratikusabb városban a győztesnek kell a legnagyobb higgadsággal rendelkeznie. Az ellenzék is ugyanolyan fontos egy város életében, mint a többség. Jó a kontroll, szükség van a kisebbség felelősségteljes munkájára. Élhető, szerethető várost szeretnénk, ahol jól érzik magukat az emberek – mondta a polgármester.

Terveiről szólva elmondta: megvalósításuk függ a mindenkori kormánytól. Hogy mennyire hagyja élni az önkormányzatokat, hogy csökkenti-e, vagy szinten tartja a normatívákat.  A jövőben sem tervezik a városi cégek privatizációját és a legfontosabbnak a munkahelyteremtést, az ipari parkok benépesítését, a munkahelyek megtartásának az elősegítését tartják, hangzott el.
– Tovább folytatjuk a belvárosi rekonstrukciót, az intézmény korszerűsítési programot, előtérbe helyezve az eszközfejlesztéseket. Bővíteni kívánjuk a Nemzedékek kézfogása és az Egerszeg kártya kedvezményit. Újabb idősek otthonát szeretnénk építeni ebben a ciklusban. Támogatjuk az alsóerdei egészség centrum létrejöttét befektetői tőkéből. Programunkban szerepel továbbá a városi képtár kialakítása, konferenciaterem létrehozása, és a turizmus további fejlesztése. Munkámat szolgálatnak tekintem a következő években is – hangsúlyozta dr. Gyimesi Endre.

Dr. Tóth László, a Fidesz frakcióvezetője elmondta: támogatják a város fejlesztésére és a működésére összeállított programot. Korrekt, demokratikus együttműködésre törekednek az ellenzéki szocialistákkal. Támogatnak minden olyan elképzelést, ami a város fejlődését szolgálja. Horváth László (MSZP) arról beszélt, hogy tudomásul veszik a választások eredményeit, de ha a részvételi és szavazási számadatokat megvizsgálják, mégiscsak az látszik, hogy a választásra jogosultak 70 százaléka „nem önökre szavazott”. Hangsúlyozta: a szocialisták programjának több eleme is visszaköszönt a polgármesteri programban, így a lakás és otthonteremtés. Fontosnak tartja a jövőben is az arányos városfejlesztést, az intézményrendszer további fejlesztését, az egészségügy területén, pedig a megelőzés fontosságát. A polgármester programját végül tartózkodás és ellenszavazat nélkül fogadta el a közgyűlés. A polgármesteri illetmény megszavazásánál ketten, és az érintett tartózkodott, 24 -en viszont egyetértettek az 570 ezer forintos (bruttó) bérrel.

Titkos szavazással döntöttek az alpolgármesterek személyéről. A következő négy évben Tombi Lajos (25 igen, 1 nem 2 tartózkodás) és Gyutai Csaba (21 igen, 5 nem, 2 tartózkodás) dolgozik főállású alpolgármesterként. Illetményüket (bruttó) 541 ezer 500 forintban állapították meg.

Megválasztották a bizottságok elnökeit és tagjait is, valamint a kiemelt beruházásokkal és projektekkel kapcsolatos önkormányzati feladatok ellátására Rigó Csabát tanácsnoknak választották. (Zala-Lap Kft., V. Zs., P. K. E.)

Tartalom megosztása: