keresés a weboldalon

Megemlékezés a költészet napján a Wass Albert szobornál (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Megemlékezés a költészet napján a Wass Albert szobornál (Videó)

2012 április 11 - szerda
Április 11. József Attila születésnapja: a költő 1905-ben, ezen a napon született. Tiszteletére, emlékére 1964 óta ünnepeljük ekkor a Magyar Költészet Napját. Zalaegerszegen idén az Dózsa-ligetben 1998-ban állított Wass Albert szobornál tartottak megemlékezést. Kevesen tudják egyébként, hogy 1900-ban ezen a napon született Márai Sándor író, újságíró is.

A Mindszenty iskolások verses műsorával kezdődött a megemlékezés, a József Attilától költői, írói, emberi, világnézeti karakterben egyaránt különböző kortársak, többek között Márai Sándor és Wass Albert alkotásainak felidézésével. Majd a városháza művelődési osztályának vezetője, Velkey Péter mondott beszédet, hangsúlyozva: Wass Albertet, az erdélyi születésű, Amerikába származott magyar írót-költőt hosszú ideig feledésre ítélte a mindenkori politika, munkássága idehaza csak húszegynéhány évvel ezelőtt vált ismertté.

Balaicz Zoltán alpolgármester – az ünnep kapcsán – elsősorban személyes kötődéseiről beszélt Márai Sándorhoz és Wass Alberthez, külön is kiemelve Wass Albert A vers című alkotását, amely szerinte mindenképpen méltó módon fogalmazza meg a költészet lényegét.

Az említett Wass Albert költemény, A vers néhány sora így szól:

 „A vers csak születik,

mint ahogyan születik a szél.

Vagy a virág.

Vagy a falevél.”

József Attila pedig így fogalmazott „Ars Poeticájában”:

 „Költő vagyok – mit érdekelne engem a költészet maga?”



Ő is tudott valamit a poézisről… A költészet napi ünnepség Wass Albert mellszobrának megkoszorúzásával zárult a Dózsa ligetben.

yr/T.S.

Fotó: Seres Péter 

Tartalom megosztása: