keresés a weboldalon

Megemlékezés Andráshidán (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Megemlékezés Andráshidán (Videó)

2023 június 06 - kedd
Történelmi megemlékezést tartottak a trianoni békediktátum évfordulója alkalmából Andráshidán, a Hősök Kertjében. A rendezvény kezdetét – a szakadó esőben – harangszóval jelezték. Az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület előadásában népdalok hangzottak el.

A szerződést – melyben a győztes nagyhatalmak Európa új rendjéről határoztak – százhárom esztendővel ezelőtt, június 4-én látták el kézjegyükkel a versailles-i Nagy Trianon kastélyban. Az aláírás kitűzött időpontjában Magyarországon félárbocra eresztették a zászlókat és megkondultak a harangok.  Az állam elveszítette területének közel kétharmadát. Több mint 3 millió magyar került az új határ túloldalára – idézte fel beszédében a városrész önkormányzati képviselője.

 

Az első világháborút lezáró egyezmény aláírásának napját az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította – hívta fel a figyelmet Vigh László, a térség parlamenti képviselője.   

A településrészi önkormányzat és a Keresztury AMK tagintézményének közös rendezvényén koszorúkat helyeztek el a Hősök Kertjében emelt emlékműnél. 

K.I./E.K.

Tartalom megosztása: