keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Megemlékezések az 1956-os forradalom napján

Zalaegerszeg címer
Hírek

Megemlékezések az 1956-os forradalom napján

2005 október 24 - hétfő
„Egyetlen felháborító esemény történt 2005. október 23-ára virradóra Zalaegerszegen: Mindszenty József hercegprímás szobrát tojással megdobálták. Az önkormányzat és a józan érzésű polgárok elítélik az eseményt, s elhatárolódnak az egyház meggyalázásától” – kezdte ünnepi beszédét dr. Gyimesi Endre polgármester az 56-os forradalom estéjén, a Kossuth utcai kopjafánál.

A polgármester hangsúlyozta, október 23-a a nemzeti szolidaritás, a szabadság és a történelmi újrakezdés napja, ám a haza nem felejt. A kopjafa az emlékezés szimbóluma, mely összeköt minket a múlttal, s azokkal, akik életüket áldozták egy szebb jövőért. 1956 fiataljait a hit vezényelte a barikádokra, hiszen a forradalmárok hittek abban, hogy képesek a nemzet sorsán fordítani. Október 23-a a győzelem napja volt, mert a rend, és a szabadság új világát teremtette meg a hatalommal való tömeges szembefordulás. Álmainkat azonban eltaposták az orosz lánctalpasok, Kádár és Münich pribékjei. Október 23-a üzenete az, hogy szolgáljuk nemzeti igazunkat. Emlékezzünk a mártírokra, s ítéljük el a gyilkosokat! – szólította fel a megemlékezőket Gyimesi Endre.

Az ünnepség a kopjafa megkoszorúzása után, az Ady utcai ’56-os emlékműnél folytatódott. Erdős László nyugállományú honvédezredes, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének nyugalmazott igazgatója ünnepi beszédében felelevenítette a magyarság vérzivataros évszázadait. Mint mondta, a 20. században három és fél milliós vesztesége volt a nemzetnek, ennek ellenére 1956-ban szembe mertünk fordulni a világ egyik legnagyobb hatalmával, s ez büszkeséggel kell, hogy eltöltsön minden magyart. (Zala-Lap – P.P.)

Tartalom megosztása: