keresés a weboldalon

Megemlékeztek a kommunizmus áldozatairól

Zalaegerszeg címer
Hírek

Megemlékeztek a kommunizmus áldozatairól

2024 február 26 - hétfő
Megemlékeztek a kommunizmus áldozatairól a Korona Szalon nagytermében, ahol levetítették a Nemzeti Emlékezet Bizottságának kezdeményezésére készített Apáink földje című filmet. Az alkotás az 1948 és 1961 között történt eseményeket mutatja be. A városi rendezvényen Balaicz Zoltán polgármester mondott emlékező beszédet.

 

„A jövendő nemzedékek előtt kötelességünk feljegyezni a 20. század bűneit, és biztosítani, hogy azok soha ne ismétlődhessenek meg.” – a városvezető Milan Kundera cseh író sorait idézte. Közép- és Kelet-Európában elsőként Magyarország döntött úgy, hogy legyen emléknapjuk a kommunizmus áldozatainak. Az Országgyűlés 2000-ben február 25-e mellett döntött. A megszálló hatóságok 1947-ben ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, aki kilenc évet töltött szovjet börtönökben és munkatáborokban.

A diktatúrának világszerte mintegy 100 millió halálos áldozata volt. Közép és Kelet-Európában egymillió ember vesztette életét.

Magyarországról a második világháború után és az azt követő években 700 ezer embert hurcoltak a Szovjetunióba, akik közül 300 ezren soha nem jöttek haza. Azokra, akik visszatértek, megbélyegzés és kirekesztettség várt.

Zalaegerszegről 1945 áprilisában több tucat embert vittek a Szovjetunióba. Káli Csaba levéltáros közülük két fiatal sorsát mutatta be, akik a gulág illetve gubvi táborokban töltött hosszú évek után az 1950-es években térhettek haza, Magyarországra.

K.I./B.P.

Fotó: Seres Péter

Képgaléria


További hírek, aktualitások az Egerszegi Hírek oldalon olvashatók.

Tartalom megosztása: