keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Megjelentek a felvételi ponthatárok

Zalaegerszeg címer
Hírek

Megjelentek a felvételi ponthatárok

2012 július 25 - szerda
Kedd este kiderült kit melyik felsőoktatási intézménybe vettek fel. A több mint 110 ezer jelentkezőből mintegy 80 ezren jutottak be a felsőoktatásba – tette közzé a felvi.hu gyorselemzésében. A legmagasabb ponthatárok ismét gazdasági szakokon születtek, ezen belül is a Budapesti Corvinus Egyetem képzésein. A Budapesti Gazdasági Főiskola és a Pécsi tudományi Egyetem Zalaegerszegi képzéseire ezeknél jóval alacsonyabb pontokkal is be lehetett jutni.

A közgazdász képzésbe való bekerüléshez kellett elérni a legtöbb pontszámot az idei felvételiken. A Budapesti Corvinus Egyetem több képzésén is a tavalyinál akár tíz-húsz ponttal többet kellett gyűjteni a bejutáshoz. Az első helyen végzett a magyar nyelvű nemzetközi gazdálkodás szak ahol a maximális 500 pontból 482-t kellett elérni. A felvételizők körülbelül 80 százaléka jelölt meg állami ösztöndíjas képzési formát. Levelező képzést a felvételizők 23 százaléka választott, esti munkarendet és távoktatást pedig alig egy-egy százalékuk jelölt meg első helyen.
A Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi Gazdálkodási Karára idén 143 hallgató nyert felvételt. Közülük 87-en kezdik meg tanulmányait állami ösztöndíjas képzésben, 56- an pedig önköltséges hallgatóként lépik át a főiskola kapuját. Az elsőéves hallgatók közül legtöbben az új közszolgálati alapszakot választották, itt 40- en kezdik majd meg tanulmányaikat és 251 pont kellett a felvételhez. Népszerű volt továbbá a pénzügy és számvitel szak, a tavaly először meghirdetett gazdaságinformatikus szak, valamint a gazdálkodási és menedzsment szak és a pénzügy mesterszak is.

A PTE Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központjába a tavalyi évhez képest – igaz csekélyebb mértékben – hallgatói létszámnövekedést könyvelhet el, összesen 113 fő nappali szakos és 21 fő levelező szakos hallgató nyert felvételt első körben a képzésekre. A három fős létszámnövekedés azért is örvendetes, mert az idei felvételi eljárásban kb. 30.000 fővel kevesebb jelentkezőt regisztráltak a tavalyi évhez képest. A legtöbb jelentkezés az Ápolás és Betegellátás alapképzési szak gyógytornász szakirányára történt, ennek is köszönhető, hogy itt 10 fővel több jelölt nyerhetett felvételt a 2011 évi felvételi eljáráshoz képest, összesen 74 fő.

S.Z.

Tartalom megosztása: