keresés a weboldalon

Megnyílt a gébárti művésztelep

Zalaegerszeg címer
Hírek

Megnyílt a gébárti művésztelep

2008 augusztus 08 - péntek
Tizenhetedik alkalommal nyitotta meg kapuját a Gébárti tónál a Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep. A Lengyelországból és Magyarországról érkezett alkotókat Nagy Johanna, a művésztelep vezetője köszöntötte, a három hetes tábort pedig dr. Gyimesi Endre polgármester nyitotta meg.

A művésztelep immár negyven éves múltra tekint vissza. Először 1968-ban Bernáth Aurél festőművész kezdeményezésére, Szabolcs Péter szobrászművész vezetésével gyűltek össze Egerváron az alkotók. 1976-ig működött ott a tábor, aztán beköltözött Zalaegerszegre.

1980-81-ben kezdődött el Gébárton a Kézművesek Háza építése, ahol hamar otthonra találtak a képző- és népművészek. A művésztelep 1992-ben vált nemzetközivé, azzal a céllal, hogy az Európa különböző részein élő és tevékenykedő alkotók találkozhassanak egymással. A polgármester utalt rá, régi álom, hogy az itt született alkotások egyszer egy városi kortárs képzőművészeti galériába kerülhessenek.

A művésztelepnek mindig megvolt az elsődleges profilja: kezdetben fém, majd fa volt a megmunkálásra váró anyag. Tavaly a kerámia vette át a szerepet, s most is ez lesz az uralkodó.

A tábor szakmai vezetője, Halina K. Krawczun bemutatta a művésztelep résztvevőit, akik közül többen már tavaly is itt voltak. Az előző évben a „tűz” és a „föld” volt a téma, ami igen jól illeszkedik a kerámiákhoz. A következő három hét a „vízről” és a „levegőről” szól majd. A táborvezető kíváncsian várja, a kollégák hogyan bontakoznak ki ennek a két elemnek a hatására. (Zala-Lap Kft., P. P., S. P.)

Tartalom megosztása: