keresés a weboldalon

Mégsem zár be a jégcsarnok

Zalaegerszeg címer
Hírek

Mégsem zár be a jégcsarnok

2009 január 15 - csütörtök
A jégcsarnok tulajdonba vétele mozgalmas napot hozott. A reggeli órákban egy, a Zalai Titánok által jegyzett e-mail érkezett szerkesztőségünkbe „Kétségbeesett segítségkérés” tárgymegjelöléssel, amely a létesítmény bezárása előtti utolsó, egyben nyilvános edzésére invitálta a sajtó képviselőit.

Kercsó Árpád az edzésen a történet végéről beszélt, mondván: nincs mit tenni, ha az önkormányzat elzárkózik a megoldást jelentő lehetőségek elől. „Hat hónapja nincs fizetésem se nekem, se a kollégámnak, most pedig a jeget is kihúzzák alólunk. Ezek után belátható, hogy a lelkesedés vezetett mindezidáig, na meg az, hogy egy világszínvonalú csapat jött itt össze.

Az önkormányzat nem csak, hogy lemondott az elővásárlási jogáról, még időhúzással sem próbálkozott, amely a megoldás felé vitte volna az ügyet.” „Most nem is búcsúzom, remélem, még találkozunk!” – így köszönt el a mester a teljes létszámban megjelent csapattól, bár ekkor még nem is sejthette, hogy a jégcsarnok előterében formálódik a megoldás.

A Bank és a Zalaegerszeg Jégsportjáért Alapítvány közötti – ekkor még csak szóbeli – megegyezésről a bank képviseletében megjelent Csák Lajos ügyvezető igazgató a következőképpen számolt be: „A szülők képviselői ajánlottak egy megoldást annak érdekében, hogy a jégcsarnok továbbra is működhessen. Ennek lényege, hogy az alapítvány nulla forintos bérbevételi díjért, az üzemeltetés költségeinek magára vállalása mellett határozott időre – 60 napra – bérbe venné a létesítményt. Ezt a konstrukciót a bank támogatta.

Azonban fontos megjegyezni, hogy mi továbbra sem kívánunk jégcsarnokot üzemeltetni, egyszerűen nem értünk hozzá. Korábbi nyilatkozatunkban is utaltunk rá, hogy bármilyen megoldásra nyitottak vagyunk. Ez a hatvan nap egy átmenet lenne, amely alatt reményeink szerint megtaláljuk majd a végleges megoldást. Ez lehet az ingatlan értékesítése vagy a lízingelése. Arra számítottunk, hogy a mai napon megjelenik az önkormányzat is az átadáson, és a bérbevételről komoly tárgyalásokat tudunk folytatni – nem így lett.”

Az önkormányzat jelenlétét mindeközben már a szülők is egyre jobban hiányolták, s míg egyesek a város pozitívabb hozzáállását, a támogatás mértékének növelését tartották valószínűnek, mások az ügy mielőbbi dűlőre vitelét sürgették. Az elhatározást csakhamar tettek követték, s Titánok Kercsó Árpád és a jelenlévő szülők vezetésével a polgármesteri hivatal felé vették útjukat.

Itt Gyutai Csaba alpolgármester és Kovács Gábor jegyző fogadta a „tüntetőket”, majd az érintettek a sajtó kizárásával folytattak megbeszélést. Gyutai Csaba a város álláspontját illetően – egyben reagálva a korábbi banki nyilatkozatra – a következőket mondta lapunknak: „A bank tegnapi nyilatkozata némi pontosításra szorul, ugyanis jégcsarnok ügyben az önkormányzat mindössze két alkalommal tárgyalt a bank képviselőivel, ahol is a pénzintézet kizárólag az ingatlan eladását ajánlotta fel a városnak.

Mivel a kért összeg jelentősen meghaladta a felszámolás során beállított értéket, és mert az önkormányzat a jelenlegi költségvetési kondíciókat figyelembe véve a vásárlást egyébként sem kívánta fontolóra venni, valóban elállt a vételi ajánlattól. Az önkormányzat abban azonban igenis érdekelt, hogy működjön a jégcsarnok, így az évi 27 millió forintot továbbra is rendelkezésre kívánja bocsátani a leendő üzemeltetőnek.

Nem volt érthető ugyanakkor, hogy a banknak miért állna érdekében bezárni a létesítményt, hiszen a jégcsarnok fenntartási költségei így is megközelítik a havi másfél millió forintot. Idő közben tudomásunkra jutott – tette hozzá az alpolgármester -, hogy a bankkal együtt ringbe szálló vállalkozás, a budapesti székhelyű Markó Galéria Kft. továbbra is komolyan érdeklődik a létesítmény iránt. Így a labda jelenleg nem az önkormányzat, hanem a bank oldalán pattog.

***

Bár a nap folyamán az a hír is szárnyra kapott, hogy még sem született meg a bérleti megállapodás, az esti órákban a szülők képviseletében Ronga Róbert úgy tájékoztatta lapunkat, hogy 7+60 napra átmenetileg megoldott a helyzet. Ezt nem sokkal ezelőtt a bank által kiadott nyilatkozat is megerősítette, miszerint:

„Elkerülendő a létesítmény bezárását, a birtokbavételt követően az MKB Bank a jégcsarnokban naponta edző Zalai Titánok fiatal játékosainak szülei által létrehozott közhasznú szervezetre, a Zalaegerszeg Jégsportjáért Alapítványra bízta az épületet hét napra. Az alapítvány vállalta az átmeneti időszakra a létesítmény üzemeltetését, az állagmegóvást, a fenntartási költségek, a közüzemi számlák, az őrzés költségeinek rendezését.

Az átmeneti megállapodás eredményeként a fiatal játékosok délután már ismét edzettek, és a hétvégi mérkőzésük megtartása elől is elhárult az akadály. Az MKB Bank és a Zalaegerszeg Jégsportjáért Alapítvány abban is megállapodott, hogy saját vagyoni helyzetének áttekintését követően az alapítvány a hétnapos időszakban újabb 60 napra bérleti szerződést köt az új tulajdonossal. Az MKB Bank, a jó hírű sportcsapat, az edző és a szülői munkaközösség egyaránt bízik abban, hogy a 60 napos bérleti időszakban – megfelelő vételi vagy bérleti ajánlat birtokában – sikerül hosszú távra megállapodni a jégcsarnok hasznosításáról.”

A nyilatkozat egyben arra is kitért, hogy a jégcsarnok után Zalaegerszeg városának havi 700 ezer forint használati díjat kell fizetnie az ingatlan mindenkori tulajdonosától. A ma lefolytatott tárgyalásokon az önkormányzat megerősítette, hogy ettől az összegtől nem kíván eltekinteni, amely az átmeneti időszakban az alapítványt terheli…

(Zala-Lap, S. P.)

Tartalom megosztása: