keresés a weboldalon

Megszépül a Mindszenty-tér

Zalaegerszeg címer
Hírek

Megszépül a Mindszenty-tér

2006 augusztus 30 - szerda
Ha minden a tervek szerint alakul, akkor szeptember közepére teljes egészében megszépül a Mindszenty-tér és a Mária Magdolna-templom főbejáratának a lépcsője.
Stróber László apátplébánostól megtudtuk, augusztus elején indultak a Mindszenty-tér átépítésének munkálatait, s az első fázisban a Szentháromság-szobor elszállítását és restaurálását végezték el. A szakemberek Budapesten már befejezték a restaurálást, így a megtisztított szobor napokon belül megérkezik Zalaegerszegre, s ismét felállítják.

Emellett új burkolatot kap a tér, de ezzel párhuzamosan a templom főbejártának lépcsőjét is kicserélik. Az apátplébános érdeklődésünkre elmondta: a Szentháromság-szobor restaurálására 10 millió forintot, míg a lépcsőcserére 6,5 millió forintot fordítanak. A munkálatok előreláthatólag szeptember közepén fejeződnek be, s az átalakított tér avatójára szeptember 20-a után kerülhet sor. A megszépült környezetet minden bizonnyal dr. Veres András megyés püspök áldja meg és avatja fel.

Stróber László kiemelte, a tér átalakításának tervein módosítani kellett, hiszen a műemlékvédelmi hivatal meghatározta, hogy milyen burkolattal lehet ellátni a Mindszenty-teret. Ezt szem előtt tartva végül antikolt, sütői mészköves kockakövel borítják be az érintett területet, de a templom lépcsője is természetes alapanyagból készült burkolatot kap.

A Szentháromság-szobor áthelyezését egyébként a város finanszírozza, a templom lépcsőszerkezetének rekonstrukciójának költségeit pedig az egyházközség vállalta magára. Hozzátette: az átépítések után szeretnének egy szép Mindszenty-teret átadni. (Zala-Lap Kft., P. Sz., P. K. E)

Tartalom megosztása: