keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Megszépült Botfa főtere

Zalaegerszeg címer
Hírek

Megszépült Botfa főtere

2005 január 17 - hétfő
Bensőséges ünnepségre gyűlt össze január 15-én Zalaegerszeg Botfa városrészének lakossága, hogy felavassa és felszentelje a megszépült főteret és a felújított Jézus Szíve szobrot, melyet 70 éve a Kupó és a Simon család kezdeményezésére állíttatta a település közössége.

Az avatáson dr. Gyimesi Endre polgármester, a városrész önkormányzati képviselője ünnepi beszédében Botfa rövid történeti áttekintése mellett szólt az egyik legfontosabb emberi érzésről, a szülőföld szeretetéről, melyből, mint mondta, a hagyományok megismerésének és megőrzésének igénye táplálkozik.

Mindez Botfán különösen megmutatkozik, az itt élők civil szervezeteik révén is nagy lelkesedéssel ápolják hagyományaikat, amijük van, azzal igyekeznek jól élni, és ugyancsak kimeríthetetlen az energiájuk akkor, amikor a városrész fejlesztéséről, szépítéséről van szó. E szellemiségnek és összefogásnak legújabb bizonyítéka a felújított Jézus Szíve szobor és fülkéjének kialakítása, valamint a parkosított főtér a buszfordulóval; mindez olyan jelkép, amelyet a következő generációnak, gyermekeink és unokáink szívébe közösen hagyunk, hangsúlyozta az önkormányzati képviselő.
Hetven évvel ezelőtt a Kupó és a Simon család kezdeményezésére állíttatták a Győrben készítetett Jézus Szíve szobrot, mely a településrész jelképévé vált, és azóta minden év júniusában, felállításának hónapjában búcsúval is ünneplik felszentelését. Az évek során rendszeresen gondozták a helybeliek, de az idő vasfoga ellen a gondos ápolás sem tudott mit tenni, ezért vált szükségessé felújítása. A szobor rekonstrukciója és környezetének megszépítése a településrész pénzéből, az önkormányzat és a környékbeli vállalkozások hozzájárulásából, valamint a helyiek segítségéből vált valóra.
Dr. Gyimesi Endre és Gecse László leplezte le a megszépült Jézus Szíve szobrot, amelyet Vendrő György apátplébános szentelt fel.

Tartalom megosztása: