keresés a weboldalon

Megtelt a kutyamenhely

Zalaegerszeg címer
Hírek

Megtelt a kutyamenhely

2010 július 18 - vasárnap
Egyre kevesebb az örökbefogadó, és egyre több a felelőtlen gazdi, aki magára hagyja kedvencét. Ez utóbbiak számára kétséges, hogy lesz-e menedékhelyük. A zalaegerszegi telephely ugyanis telt házzal működik, és a kutyusoknak nem tudnak helyet biztosítani. A megoldások között szóba került az ideiglenes örökbefogadás is. Ennek Budapesten és annak környékén már hagyománya van. Vagyis a sérült vagy nevelési problémákkal küzdő állatokat hozzáértő gazdira bízzák átmenetileg. A kutyánál bekövetkező pozitív változás aztán növelheti a végleges örökbefogadási lehetőséget.

– Mennyire tolerálják a kutyák az ilyenfajta gazdaváltást?

– Jó idegrendszerű, egészséges kutya képes rá. A kutya ahhoz hűséges, aki számára a gazda minőséget képviseli, a jó vezetőt követi, ahogy a természetben is a domináns egyedet – mondja Gróf Krisztián, a Göcsej Kutyaklub alelnöke, akinek sajátján kívül szintén van két örökbefogadott kutyája.

– A menhelyen örülnének annak is, ha sétáltatásra jelentkeznének az emberek.

– Ha valaki ezt viszonylagos rendszerességgel meg tudja tenni, az is nagyon sokat számít a kutyának. A menhelyen biztonságot és kellő élelmet kapnak az állatok, amiből viszont hiányuk van, az az egyéni törődés, a foglalkozás, a külvilág felfedezése, a kellő mozgás. Mindezeket a séta megadhatja. Egyébként az életük börtön.

De ez igaz az otthon tartott és nem sétáltatott kutyákra is. Az egészségi állapottal kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy egy keverék kutya sokkal életrevalóbb. Tehát ha nem valamilyen kifejezett feladatra és kizárólagos fajtát keres valaki, a legjobb társ egy helyes keverék kutyus. És bár a többség kölyköt szeretne, az sokkal nagyobb zsákbamacska, mint egy kialakult jellemű felnőtt állat.

– A nálunk lévő kutyák többsége barátságos, a vad természetűeket nem is tudjuk befogadni – mondja Simonné Füzi Ildikó, a menhely telepvezetője. – De vannak „örök darabok”, azaz idősebb kutyák, akik bár otthonuknak érzik már a helyet, a mozgáslehetőség és a séta számukra is nagyon hiányzik.

Ezért lenne jó, az olyan ideiglenes gazdi is, aki az ő sorsukat figyeli, rendszeresen látogatja őket. De sajnos egyre kevesebben jönnek. Sok a kidobott állat, ha a gazdi külföldre megy dolgozni, beteg lesz, meghal, az örökösök nem vállalják a kutyát. A mi menhelyünkön nincs altatás, tehát csak az örökbefogadottak helyére jöhet az új.

Gróf Krisztián az odafigyelő magatartást elegendőnek tartja a túlszaporodás elkerülésére. Ha valaki erre nem képes, az ivartalanítás, mint eszköz szóba jöhet. De azzal semmiképpen nem ért egyet, hogy a meddővé tétel legyen a cél és kötelező érvényű, mint egyes országokban. A menhelyes nem kölyökkutyák valamennyien ivartalanítottak. A több órás műtéti beavatkozás költsége egyébként országosan eltérő, függ az állat nemétől. Tizenöt ezer forintnál kezdődik, és akár a százezret is elérheti.

Zala-Lap, b. k.

Tartalom megosztása: