keresés a weboldalon

Megújul a Dísz tér

Zalaegerszeg címer
Hírek

Megújul a Dísz tér

2006 november 08 - szerda
Két éve még üzletház építésének gondolatával indult el a Dísz tér átalakítása. A terveket már engedélyezték, amikor kiderült, hogy parkolási díjat kellene fizetnie a beruházó vállalkozónak, így az ötlet végülis meghiúsult. Jelenleg a Tulipán-szökőkút felújítása, és környezetének rekonstrukciója van napirenden. Kezdetben a tér alatt egy egyszintes szórakoztató központot terveztek, a parkoló autók felszíni elhelyezése azonban megterhelte volna a környezetet.

– A szökőkút körülbelül 20 éve épült, felújítása ezért szükségszerű. A terveket Pelényi Gyula építész készítette el, aki a tér átalakításának tervét is papírra vetette. A Tulipán alatt egy új aknát hoznának létre, megvalósítva a gépészeti szerkezet helyreállítását. A jelenlegi „vízjáték” megmarad, ám tovább bővül oldalirányba verő sugarakkal – fejtette ki Dékány Endre, a műszaki bizottság elnöke. Hozzátette: a térburkolatba épített lámpákkal oldanák meg a világítást.

Szeretnék, ha egy kicsit intimebb, emberközelibb köntösbe öltözne a Dísz tér, ezért a kút köré 4 darab közel 6 méter hosszúságú, műkőből készült padot tervezett Pelényi Gyula. A Tulipán 2 méteres hatósugarában kicserélik majd a térkő burkolatot. A tervező további javaslatokat tesz arra vonatkozóan, hogy minél több zöld felület legyen a téren. A terület sarkaira kiemelt szegéllyel növénytelepítéseket szorgalmaz, mindezek mellett továbbra is megmaradna a tér eredeti funkciója, tehát a színpadi megjelenésre alkalmas jellege. A teljes burkolat cserére nem áll rendelkezésre a megfelelő anyagi háttér, ezért a zöld felületeknek szánt részekből kikerült térkőből állítanák helyre a megrongálódott felszínt.

– A munkálatok szükségszerűek, így remélem, a város biztosítja majd a keretet a munkához. Körülbelül 10 millió forintos beruházásról van szó, bár részletes kalkulációink még nincsenek. A belvárosi közmű-rekonstrukció részeként lenne érdemes megvalósítani a terveket. A kút felújítását első ütemként, majd a tér átalakítását második ütemként képzelném el. Korábban szó volt arról is, hogy valahol a belső területen egy állandó színpadot állítanánk fel, de ennek a részleteiről, úgymint a parkrendezésről még tárgyalni kell. Régóta érlelődik az elképzelés, hogy egy, a mai korízlésnek megfelelő teret kellene létrehozni, amit a tervrajzok hűen ábrázolnak.  A koncepciókat a decemberi közgyűlésen mutatjuk be, várhatóan januárban terjesztjük elő a részletes költségvetést – jegyezte meg a bizottság elnöke.

Pelényi Gyula tervező elmondta: a kút elvezető rendszere sérült, ugyanis valahol elfolyik a víz, amit vissza kellene táplálni. A felújítást tehát biztosítani kell a gépészeti szerkezet működéséhez. A tér átépítésének ötlete onnan indult, hogy a Tulipán ne csak egy szobor legyen, hanem egyfajta miliő része.

– A padok mögé lugasokat, avagy szaknyelven pergolákat terveztem, amelyek a nyári hőségben árnyékot biztosítanak a pihenni vágyóknak. Fémből készült rácsos szerkezetre futnak fel az indaszerű növények.  Az összefüggő burkolat egy részének megbontásával még barátságosabbá varázsolható a tér. A Tudomány és Technika Háza valamint a Kossuth Lajos utca felőli padokat a tervek szerint kicsit befordítanánk, hogy valamelyest zárja a teret. A kút sötétszürke színe megmaradna, ellenkező esetben darabokra kellene szedni annak részeit. Az érdes, sötétszürke felületeket utólag matt csiszolással meg kellene tisztítani, hogy ne legyen ennyire algafogó – közölte a tervező.

A fiatalok talán nem is tudják, hogy a Tulipán szirmai eredetileg bár sötétszürkék, a belső gömbje aranyszínű. Azt szeretném, ha a munkák befejezésével eredeti mivoltában lenne látható ez a kulturális örökség. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: