keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Megújul az egerszegi munkaügyi kirendeltség

Zalaegerszeg címer
Hírek

Megújul az egerszegi munkaügyi kirendeltség

2005 február 07 - hétfő
A Zala Megyei Munkaügyi Központ Zalaegerszegi Kirendeltségének ellátási területén a januári adatok szerint 3714 fő volt a regisztrált munkanélküli, ez közel 500 fővel magasabb, mint az egy évvel korábbi. Ez az emelkedés múlt év decemberi valamint a januári elbocsátásoknak tudható be; Zalahús, Zalakerámia és Flextronics nyúlt a tömeges létszámleépítés eszközéhez – mondta el bevezetőjében Rubi János kirendeltségvezető a foglalkoztatási helyzetet értékelő beszélgetésünkkor.

– Mindezt azt jelenti, hogy sokkal nagyobb ügyfélforgalmat bonyolítunk le, hiszen naponta közel 200 fő jelentkezik a kirendeltségen. Emiatt most többet foglalkozunk hatósági feladatainkkal, és kevesebb idő jut a szolgáltatásra. Jelenleg 220 állásajánlatunk van, azonban a tavasz mindig fellendülést hoz, s ez a szám várhatóan április májusra eléri ezres nagyságrendet. Ezért tartjuk évi első állásbörzénket áprilisban, a másodikat pedig szeptemberben, amikor is nagyobb beáramlás tapasztalható és ekkor indulnak képzéseink is. Évente 100-120-féle tanfolyamot indítunk, igyekszünk olyan szakképzettséget adni az embereknek, hogy azzal el tudjanak helyezkedni. Érdekes, hogy a gépipar és az építőipar területén lennének biztos álláshelyek, de mivel kevés az érdeklődés ezen szakmák iránt, az ez irányú képzéseket nem tudjuk elindítani. Ami nagyon kedvelt, az a nyelvi, a számítástechnikai tanfolyamok, és a szolgáltatásokkal kapcsolatos képzések. A munkaközvetítés területén uniós állásközvetítéssel is foglalkozunk, ezen felül migráns ügyintézéssel és az egységes munkaügyi adatbázissal (EMMA) kapcsolatos bejelentéseket fogadjuk.

Rubi János elmondta, márciusban megkezdődik a zalaegerszegi kirendeltség átalakítása, és várhatóan májustól egy új, korszerű számítógépes kioszkokkal ellátott ügyféltér várja az álláskeresőket az épület földszintjén. Ez egy öninformációs rendszer (amely a kanizsai kirendeltségén már kiépült), ahol az ügyfél a számítógépen az internetes hozzáférés által önállóan tud tájékozódni az álláslehetőségekről, a képzésekről, és akár különösebb segítség nélkül munkát is találhat. A mintegy 50 millió forintos beruházás egy országos fejlesztés részeként, az uniós ESZA programból finanszírozott HEFOP 1.2 intézkedése segítségével valósul meg.
– A decentralizált foglalkoztatási alap mellett a szintén uniós támogatású HEFOP 1.1 intézkedése is rendelkezésünkre áll; három évre nagyjából 650 fő képzésére és foglalkoztatására nyert a megyei munkaügyi központ közel 700 millió forintot. A kiválasztásnál tartunk, most hívjuk be azokat az embereket, akik megfelelnek a meghatározott – pályakezdő, 30 év alatti, 45 év feletti stb. – célcsoportoknak. Ebben a projektben humánszolgáltatás, képzés – például pályázatírói, nyelvi, környezetvédelmi – és várhatóan egyéves munkaviszony biztosítása valósul meg. Az elmúlt évben megyei civil szervezetekkel karöltve több sikeres pályázatban vettünk részt, és ezzel jelentősen bővültek a lehetőségek az alternatív foglalkoztatás elősegítésére is. A zalaegerszegieket tekintve jelentős összegű támogatást nyert a Magyar-Dán Termelőiskola, a Kontakt Humán Kht. és a West Hungary Humán Szolgáltató Kht. Mindezen szervezetekkel szoros kapcsolatot ápolunk, ugyanakkor komoly hangsúlyt fordítunk az önkormányzatokkal való kapcsolattartásra, ugyanis 77 település tartozik hozzánk. Minden év elején önkormányzati fórumot szervezünk, az idei rendezvényünket várhatóan február 25-én tartjuk.                  
Rubi János végezetül tájékoztatott arról, hogy még nem kapták meg a Flextronicstól a leépített 900 fő szakmai és lakhely szerinti összetételéről szóló bejelentést. Mivel nagy létszámról van szó, a munkaügyi kirendeltség akár ki is települ, hogy a helyszínen nyújthasson segítséget az érintett dolgozóknak.

Tartalom megosztása: