keresés a weboldalon

Megújult a harangláb

Zalaegerszeg címer
Hírek

Megújult a harangláb

2006 április 24 - hétfő
Az alkalomhoz illően a Harangláb népzenei együttes műsorával vette kezdetét az az ünnepség, melyet az 1843-ban épült szenterzsébethegyi harangláb felújítása és újraszentelése tiszteletére szerveztek. Huszonnyolc ebergényi és huszonegy újhegyi család járult hozzá annak idején a harangláb megépítéséhez. Az alkotás sorsát az utódok is szívükön viselték. Így kerülhetett sor a harangláb felújítására, melynek terveit Szerdahelyi Károly készítette, a kivitelezés pedig a LÉSZ Kft. dolgozóinak keze munkáját dicséri.

Nagyapáink, dédapáink örökségét kötelességünk becsben tartani, megőrizni, és továbbadni az utókor számára, indította avatóbeszédét dr. Gyimesi Endre polgármester. Örömmel szólt arról, hogy Szenterzsébethegy lakói élen járnak a múlt emlékeinek megőrzésében. Ékes bizonyítéka ennek a harangláb, melynek felújítására 3,5 millió forintot költött az önkormányzat.

Gyutai Csaba alpolgármester a haranglábak különös tiszteletéről beszélt. Utalt arra, hogy azokon a településeken – így Zalában is több helyen -, ahol nem volt pénz templom építésére, a harang köré építettek házat, úgynevezett haranglábat elődeink. A harangszó munkára és imára szólította az embereket.

Kugler László, a településrész önkormányzati képviselője köszönetet mondott mindazoknak, akik oroszlánrészt vállaltak a harangláb felújításában, majd arról beszélt a jelenlévőknek, hogy a szenterzsébethegyiek híresek összefogásukról. A közös akaratnak köszönhető, hogy sikerült megmenteniük temetőjüket a felszámolástól. Szívükön viselik az ott élők a templom sorsát is. Megtörtént mára a templom tetejének felújítása, és szerepel a tervek között a rekonstrukció folytatása.

Sokat tett nemzedékünk azért, hogy megmaradjanak a múlt emlékei, folytatta az önkormányzati képviselő, majd számba vette az utóbbi évek Vorhotán, Andráshidán és Bekeházán végrehajtott kisebb-nagyobb beruházásait.  Szenterzsébethegy megújult haranglábját Rácz Piusz ferences plébános, és Török Zoltán református lelkész szentelték fel. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: