keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Megújult a Mártírok útja 2.

Zalaegerszeg címer
Hírek

Megújult a Mártírok útja 2.

2005 augusztus 15 - hétfő
A város vezetőinek jelenlétében avatták fel a Mártírok útja 2. szám alatti társasház megújult homlokzatát. A földszinten üzleteket, az emeleten hat lakást tartalmazó épületet a Lész Kft. újította fel. A munkálatok május végén indultak, és júliusra fejeződtek be.

– A feladat a megsérült vakolat leverésével kezdődött, helyére nemesvakolatot vittünk fel. A homlokzat mellett megújultak a bádogos szerkezetek, valamint a tető – részletezte a beruházást Udvar Sándor, a Lész Kft. ügyvezető igazgatója, majd a finanszírozásról szólt. – A munkálatok összköltsége megközelítette a hétmillió forintot. Ennek egy részét tulajdoni hányaduk arányában a lakók viselték, illetve a lakásfelújítási alap terhére a társasházat kezelő Lész Kft. Az önkormányzat 2 millió forint vissza nem térítendő támogatás, illetve 1,2 millió forint kamatmentes kölcsön biztosításával járult hozzá a rekonstrukcióhoz.

Dr. Gyimesi Endre polgármester az avatóünnepségen emlékeztetett arra, hogy a Millennium évében határozta el a város vezetése a belváros önkormányzati tulajdonban lévő, műemléki védelem alatt álló épületeinek felújítását. A program a Kazinczy tér 4. számú ház rekonstrukciójával indult, majd a Kazinczy tér 1-gyel folytatódott. Az elmúlt évben a Mártírok útja 1. számú társasház homlokzatát tette rendbe a Lész Kft., ezt követően került sor a szemközti épület felújítására. A kétszintes, részben önkormányzati, részben magántulajdonban lévő társasház 1904-ben épült, benne született Keresztury Dezső. 
A polgármester ígérete szerint tovább folytatódik a felújítási program. Jövőre a Zóna étterem épületét tennék rendbe. Ezt megelőzően azonban meg kell találnia az önkormányzatnak a ház új funkcióját. Dr. Gyimesi Endrétől megtudtuk: bár konkrét döntés még nincsen, elképzelhető, hogy kulturális célokat szolgál a jövőben az ugyancsak műemléki védettség alatt álló épület.

Tartalom megosztása: