keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Megyejárás a Nemzeti Színházban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Megyejárás a Nemzeti Színházban

2005 február 28 - hétfő
A Nemzeti Színház „vendége” lesz egy hétvégére Zala megye március 11-13-a között. A Megyejárás Fesztivál programsorozatot még 2003-ban indította el a teátrum azzal a céllal, hogy minden hónapban az ország egy-egy megyéjének kulturális értékeit helyezze reflektorfénybe.

A rendezvény nyitánya március 4-én Zalaegerszegen lesz, a Hevesi Sándor Színházba érkezik ugyanis a Nemzeti Színház vándorkiállítása, melyen fotókkal, jelmezekkel és egyéb relikviákkal kívánják bemutatni a nagy múltú intézmény történetét – ahogy ők ajánlják – sok látnivalóval, kevés szöveggel. Ekkor kerül majd sor a „Meghívólevél” ünnepélyes átadására is, ami feljogosítja a zalaiakat arra, hogy egy héttel később a Nemzeti küszöbét átlépve megmutathassák kulturális értékeinket a fővárosiaknak.

Programban és látnivalóban nem lesz hiány, sőt azt is mondhatnánk, hogy a megye képzőművészei és kulturális szakemberei még helyőrséget is alig hagynak hátra a zalai végeken. A budapesti program a nagykanizsai képzőművészek kiállításának megnyitójával kezdődik a Nemzeti Színház melletti Zikkuratban, majd ezt követően a zalaegerszegi művészek is bemutatkoznak a főépületben: Zóka Gyula fotóművész, Bedő Sándor, Béres János, Budaházi Tibor, Farkas Ferenc, Fischer György, Frimmel Gyula, Gábriel József, Németh Klára, Németh János, Szabolcs Péter képzőművészek, valamint Árendás József  grafikus, színházi plakátokkal.

A háromnapos rendezvény alatt a Hevesi Sándor Színház, a Zalai Nyári Színházak, és a Griff Bábszínház is szerepel majd néhány darabbal (Ember tragédiája, Laura, Tercett, Hold fia, Nap lány, Ördögszekér sárkerep). A zalai írók és költők sem maradnak ki a programból, sor kerül ugyanis a Pannon Tükör folyóirat kiadvány-bemutatójára is. Az alternatív zenei műfaj kedvelői is örülhetnek, egy előadás erejéig újra összeáll az egykori Sziámi: Müller Péter, Markó Tamás, Polgár Péter, Angler Ákos az „Egy vagy egy se” című produkciót mutatják majd be (a tervek szerint előzetesen március 9-én a Gönczi Ferenc ÁMK-ban is látható lesz a koncert).

Merő Béla, a rendezvénysorozat szervezője elárulta, hogy szeretnék a Pesten élő zalaiak figyelmét is felkelteni a megyejárással, és bíznak abban is, hogy sikerül majd fővárosi művészekkel és kritikusokkal tartós szakmai kapcsolatokat kialakítani.

Garamvölgyi György, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy három dolog miatt fontos a márciusi – hivatalos néven Zala megye-Zalaegerszeg-Nagyknizsa – programsorozat. Mindenekelőtt jó alkalom, hogy a fővárosiak előtt bemutatkozhasson a megye művészeti élete, s ezáltal az egyes produkciók közelebb kerülhetnek a szakmához. Az alelnök szerint ez egy „jó marketing a megyének”, nemcsak kulturális, hanem természeti értékek szempontjából is, így talán az idegenforgalmi hatás sem marad el. Végül, pedig szeretnék, ha az elszármazott zalaiak újra visszatalálnának szűkebb hazájukhoz, tehát az érzelmi kötődés megerősítése is cél.

Dr. Gyimesi Endre polgármester is örömét fejezte ki a megye és a két megyei jogú város bemutatkozási lehetősége iránt. Mint mondta nagyon fontos, hogy a budapesti közönség szembesüljön a vidéki művészeti teljesítményekkel, annál is inkább, mert sok alkotó nemzetközi ismertsége és elismertsége nagyobb, mint a fővárosban. Kívánatos, hogy az egész esemény rávilágítsa a figyelmet a város művészeire, és a színházi produkciókra.

Zalából a tervek szerint háromszor 70 fős delegáció érkezik majd Budapestre, ami annyit jelent, hogy a megye, és a két város önkormányzata ennyi tiszteletjeggyel gazdálkodhat. Ezen kívül természetesen a rendezők nem felejtkeznek meg a közönségszervezésről sem. Ezt szolgálja a március 4-i nyitórendezvény, ahol részletes programmal és színes prospektusokkal tudják útbaigazítani az érdeklődő közönséget, akiket március 11-én várnak a Nemzetinél…

Tartalom megosztása: