keresés a weboldalon

Méltó kép a belvárosról

Zalaegerszeg címer
Hírek

Méltó kép a belvárosról

2004 október 06 - szerda
A belváros a város kirakata, véli Tolvaj Márta önkormányzati képviselő, és ennek szellemében tevékenykedik megválasztása óta. Nincsen egyszerű dolga, hiszen a Kossuth utca egy részét, illetve a vele párhuzamos Ady és Mártírok útját magába foglaló választókörzetének állapota nemcsak az ott élők, a város minden lakója számára szembetűnő. Valamennyiüknek kedvező, ha javulnak a közlekedés feltételei a belvárosban, ha a régi, omladozó házak helyén újakat emelnek, ha szép környezetben tudunk megpihenni a város központjában.

– Nem panaszkodom, az idei évben is sikerült eredményeket elérni a körzetben. Első helyen a játszótereket említeném, hiszen két új, az európai uniós szabványoknak megfelelően épült, korszerű játszóteret adtunk át. Az egyik a Tüttőssy utcában, a másik a Takarék közben létesült. Terveztetésük, illetve a parkosítás már tavaly elindult, idén pedig kihelyeztük a játszószereket is, a gyerekek nagy örömére. Képviselői keretemből közel négymillió forintot fordítottam erre a célra – kalauzol végig a megvalósult fejlesztések sorában Tolvaj Márta. Büszkén számol be a játszóterek tekintetében elért eredményéről, ám mint kiderül, az örömbe üröm is vegyül. – Mint említettem, a gyerekek és szüleik nagyon örülnek az új játszótereknek, akadnak azonban néhányan, akik nem. Megkerestek a Tüttőssy utcában lakók, kérve, hogy telepítsem ki onnan a játszóteret a Vizslaparkba. Sajnos, nem gondoltam arra, hogy a lakók egy részét zavarhatja a gyerekzsivaj. Kétségtelen tény, hogy amióta elkészült az új játszótér, sokan fordulnak meg a kis parkban. A problémát úgy igyekszünk kiküszöbölni, hogy tujákat ültetünk a társasházhoz közelebb eső oldalra, amely némiképp szigeteli a zajt és a port.
A körzet többi játszóterén felújíttattuk az eszközöket. A következő lépés pedig a Petőfi-közben található kis játszótér fejlesztése lenne. Kicserélnénk a hintát, és jutna hely egy tollaslabdapályának is.
A játszóterekhez hasonlóan nagy figyelmet fordít Tolvaj Márta a körzetében található oktatási intézmények fejlesztésére. Idei képviselői keretéből az Ady-ovi kapujának felújítását segíti. A Petőfi-óvodában sószoba kialakításához járul hozzá, ugyanakkor elindul az intézmény udvarának felújítását szolgáló terveztetés. Jövőre nyílászáróinak cseréjére pályázik az óvoda.
Egymillió forintot a Táncsics utcából nyíló kis zsákutca csapadék- és szennyvízelvezetésének felújítására, illetve az utca aszfaltozására fordít a képviselő, és ugyancsak támogatta a Kossuth utcai kopjafa környezetének szépítését. 

Akad teendője a belvárost érintő közlekedés terén is. Mindennaposak a dugók a Kossuth utcán, a Petőfi és a Mártírok útja egy szakaszán, melyek mielőbbi változtatást sürgetnek.
– Örülök annak, hogy csúcsforgalomban rendőrök irányítják a forgalmat a Petőfi utcai kereszteződésekben. Nagyon sokat segítenek, ám nem ez a végleges megoldás. Komoly problémák vannak a Vörösmarty és Ady utca környékén is. Nincsen bent a parkolóövezetben ez a rész, ebből kifolyólag sokan egész napra ott hagyják gépkocsijukat akadályozva a közlekedést. Gyakran panaszkodnak a lakók, hogy nem tudnak kihajtani saját udvarukból – számol be Tolvaj Márta. – A probléma orvoslásán dolgozik a közlekedési bizottság. Az elképzelések között szerepel egyirányúsítani a Botfy és Vörösmarty utcák a Mártírok és Ady út közötti szakaszait. Kérném az ott élők véleményét a tervvel kapcsolatban! Másik megoldás lehetne, hogy bevonjuk ezeket a területeket is a parkolóövezetbe, ami bizonyára a várakozók számának csökkenését idézné elő.
Komoly problémát jelent még mindig a Kisfaludy és Mártírok útja  kereszteződése. Jól tudják a városlakók, hogy körforgalmat szeretne ott kialakítani az önkormányzat. A beruházás anyagi fedezete rendelkezésre áll, úgy tűnik azonban, hogy a jövő évre átcsúszik a kivitelezés. Ugyancsak figyelmet kell fordítanunk, a Mártírok és Göcseji út kereszteződésére. Egy időben hajthatnak az autósok jobbra a Mártírok útjáról, és balra a Göcseji útról, ami meglehetősen gyakran koccanáshoz vezet. Fel kívánjuk festetni a kanyarodó ívet, így igyekezve csökkenteni a balesetveszélyt.
Nagyon örülnek a belvárosban élők a Kossuth utcán érvénybe léptetett sebességkorlátozásnak. Valóban indokolt, hogy napközben maximum 30 kilométer/órás sebességgel közlekedjenek az autók a belvárosban. Estére azonban kihal az utca, így nincs szükség a korlátozásra. Intézkedni fogunk az ügyben, hogy módosítsák az illetékesek a jelenleg érvényben lévő szabályozást.
A méltó városképhez hozzátartozik a tisztaság is. Tolvaj Márta saját kezűleg gyűjti a szemetet, amerre csak megy, és erre kérne minden zalaegerszegit. Ugyancsak javítaná a város megjelenését, ha végleg eltűnnének a belvárosból a leromlott, düledező házak.
– Elindult az Iskola-köz beépítése, ami sokat lendít majd a városképen. A Kossuth utcán is vannak még azonban oda nem illő házak, szükséglakások. A LÉSZ Kft.-vel közösen azon dolgozunk, hogy máshol helyezzük el az ott lakókat, és felszámoljuk a komfort nélküli lakásokat – folytatja elképzelései ismertetését az önkormányzati képviselő. – A rendőrkapitányság mellett is rendszeresen rendet kell raknunk. Amint elindítja ott építkezését az új tulajdonos, nyitnánk egy járdát a Takarék közből a Kossuth utcára. Nagyon rontja a belváros képét a Petőfi utca és a Takarék-köz sarkán álló családi ház is. Jelenleg a tulajdonos felkutatása folyik. Amennyiben megtaláljuk, felszólítjuk, hogy szüntesse meg a jelenlegi állapotokat.

Tartalom megosztása: