keresés a weboldalon

Méltó környezetben a Szent Flórián

Zalaegerszeg címer
Hírek

Méltó környezetben a Szent Flórián

2009 október 15 - csütörtök
Az elmúlt időszakban jónéhány utcák névadóit jelölő dombormű avatásáról adhattunk hírt. Mindez a városi önkormányzat támogatása mellett a Millecenteráriumi Közalapítvány munkájának is köszönhető. A szervezet lokálpatrióta tagjainak figyelmét nem kerülte el a város legrégebbi, barokk szobrának, mely Szent Flóriánt ábrázolja, rossz állapota.

Elhatározták a restaurálást és a méltó környezetbe helyezést, mondta avató beszédében dr. Gyimesi Endre polgármester. Az ünnepélyes átadás a Természeti Katasztrófák Elleni Védekezés Világnapján (október második szerdája), történt, az érintett szervezetek, azaz a tűzoltók, a katasztrófavédelmi szakemberek és a kéményseprők képviselőinek részvételével.

A megújult szobor, az annak igényesen kialakított környezete eztán méltó helyszíne lehet a tűzoltók Flórián napi ünnepségének is. Az árvíz és tűzvész elleni védekezés szentjének tisztelete főként Bajorországban, Ausztriában és Magyarországon terjedt el. Zalaegerszeg város lakosai 1765-ben emelték ennek jegyében a nevezett szobrot. Azonban ez sem akadályozta meg a város utolsó nagy tűzvészét 1826-ban.

Ekkor gyújtogatásból kifolyólag közel 600 ház pusztult el, és újra kellett építeni a várost, mely ekkor kapta mai utca szerkezetének alapjait, hangzott el az ünnepségen. A szobrot Stróber László apátplébános áldotta meg, majd az életmentésben ténykedő szakemberek vezetői koszorúztak.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: