keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Mennyi jut a sportra?

Zalaegerszeg címer
Hírek

Mennyi jut a sportra?

2006 március 07 - kedd
Elkészült Zalaegerszeg város ez évi költségvetése. Vajon mennyi jut idén a sportra? – erről kérdeztük Kugler Lászlót, a sportbizottság elnökét.

– Úgy tűnik, a költségvetés minősítésének az időszakát éljük – mondta Kugler László. – A sport működésre annyit kapott, mint az előző évben. Bázisszinten maradt a támogatás. Két kiegészítést azért említenék, 15 millió forintos összeggel. Ebből 10 milliót a ZTE labdarúgó-szakosztálya kap a várossal történt megállapodás keretében. A városnak is fontos, hogy jól szerepeljen a ZTE focicsapata. Cél: tisztázni a szerepeket a klub működésében. Szeretnénk elérni, hogy az  egyesület vezetése a jövőben ne hozza kellemetlen helyzetbe az önkormányzatot és szponzorait. A várossal kötött megállapodás egy megfontolt, felelős gazdálkodásra készteti a ZTE irányítóit. Ötmillió forint jut  külön döntés alapján a jégsportszakosztályoknak. A jégcsarnok belépésével ugyanis megalakultak a jeges szakosztályok, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni az önkormányzatnak.

– Hány sportegyesületet támogat a város?
– Működési támogatásként 33 klub kap 187 millió forintot. A tömegsport- és szabadidős rendezvényekre mintegy 20 millió forint jut. Hatvankettő szervezet 194 rendezvény támogatására pályázott, 58 millió forintot kérve összesen.  A diáksport támogatását megdupláztuk. A megemelt összeg azt a cél szolgálja, hogy minél több tanuló sportoljon. Ezért szeretnénk bevezetni több sportágban, a klubokhoz nem  igazolt tanulók részére a városi iskolai bajnokságot. Szeretném elmondani, hogy országos szinthez képest is kimagasló Zalaegerszegen a sportegyesületbe igazolt diákok száma. A Nemzeti Sportstratégia elemző anyagában az szerepel, hogy országos szinten a tanulók 6 százaléka igazolt sportoló. Zalaegerszegen ez több mint 25 százalékot tesz ki. Az országos viszonyokhoz képest Zalaegerszeg sportélete nagyon fejlett. A városban 134 sportegyesület működik, amelyek az önkormányzathoz támogatásért pályáztak. Hatvannyolc egyesületben 8147 egyesületi tag van, és több mint 3 ezer igazolt sportoló. A statisztikai adatok az egerszegi sport felépítésének helyességét is igazolják.

– Történt változás az önkormányzat támogatási rendszerében?
– A 2005 decemberében elfogadott 2006-2009-ig szóló sportkoncepció alapvetően meghatározza a támogatási rendszert. Kiemelt támogatásban részesülnek 2006-ban a ZTE FC ZRt., ZTE KK Kft., ZTE Zala Volán NKK, Csuti SK, Zalaszám ZAC, ZTK és a ZTE ZÁÉV élsportegyesületek, valamint a lakóterületi sportklubok. Főleg egyéni sportágaknál nem helyeseljük az olyan külső igazolásokat, amelyek nem az egerszegi utánpótlásrendszerre támaszkodtak. A leigazolt sportolók nem Zalaegerszegen edzettek, készültek a versenyekre. Azt a célt szolgálták, hogy eredményeket szállítsanak egy-egy klubnak, s ezek így az eredményességi támogatás révén újabb pénzhez jutottak. Ezekről az igazolásokról szeretnénk lebeszélni a klubvezetőket. Arra kérnénk őket, hogy az utánpótlásukra támaszkodva neveljenek olyan versenyzőket, akik később a felnőttek között is szállítják a jó eredményeket.

– Egyre szélesedik a versenysport-szakosztályok száma. El tud tartani ennyi klubot a város? Nem gondolkodnak a támogatások szűkítésén?
– Fel lehet tenni a kérdést, hogy kell-e ennyi élsportegyesület? Úgy vélem, ez így egészséges. Nem szabad egy önkormányzatnak olyan pozícióba hozni magát, hogy ő dönt arról, hogy ezt a sportágat támogatom, a másikat nem. Nemcsak az önkormányzatnak, hanem az egyesületek vezetőinek is felelős döntést kell hozniuk. Mire gondolok? Ha egy klub fedezet nélküli gazdálkodást folytat, annak következményeit az egyesület vezetőinek kell vállalniuk. Azt szeretném elmondani, hogy a sportra  jutó támogatási keret nem lesz nagyobb, ezt figyelembe kell venni a klubvezetőknek. Egy adott egyesület akkor költhet többet, ha külső szponzorokra tesz szert.

A közgyűlés szocialista frakciójának véleménye szerint a sport fekete éve lesz az idei Egerszegen. Mi erről a véleménye?
– Mindig arra törekedtem, hogy a sport szakmai kérdés maradhasson. Nem hiszem, hogy ilyen minősítést lehetne használni. Állítom, olyan év következik, amelyben némi növekményt könyvelhetünk el a költségvetésben. Megpróbáljuk a szokott színvonalon, eredményességgel működtetni a sportot a városban. Már említettem, országos összehasonlításban is kiemelkedő a város sportélete.

– A sporthoz létesítmények kellenek, s e téren nagyot lépett előre a város. De van egy régi adóssága, a súlyemelőcsarnok öltözőrendszere.
– Fontos feladatnak tartjuk, hogy a súlyemelők problémája megoldódjon. A sportbizottság rangsorolta a tervezett ágazati beruházásokat. Elsők között szerepel a súlyemelőcsarnok öltözőrendszerének felújítása. Halovány ígéret van rá, ha egy kis mozgástér keletkezik a költségvetésben, akkor ez a kérdés belátható időn belül megoldódik. A mintegy 25-30 millió forint előteremtése komoly erőfeszítést igényel az önkormányzat részéről. Az említett probléma mellett fontos feladatnak érezzük a strand területén az 50 méteres medence felújítását, valamint a labdarúgó-stadion valamilyen úton-módon történő befejezését. A Városi Sportcsarnokra is ráférne egy alapos rekonstrukció. Zalaegerszeg városrészeiben is szeretnénk javítani a sportolás  feltételeit.

Tartalom megosztása: