keresés a weboldalon

Mennyiből gazdálkodunk?

Zalaegerszeg címer
Hírek

Mennyiből gazdálkodunk?

2006 november 07 - kedd
A jövő évi központi költségvetés fő számai ismertek, a részletek még nem, hiszen a parlamenti vita során – módosító javaslatokkal – változhatnak az elképzelések. Az irány azonban kiolvasható az ismert számokból. Mire számíthatnak az önkormányzatok? – érdeklődtünk dr. Gyimesi Endre polgármestertől, a város országgyűlési képviselőjétől.

– Mint várható volt, a most benyújtott költségvetés felér egy harmadik Gyurcsány-csomaggal. Nem csak az eddig ismert megszorító intézkedések lépnek hatályba, hanem az önkormányzati szféra és az intézményrendszer következik a sorba. Úgy érzem, ez a költségvetés nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat, hiszen a papíron és a propagandában  a 40 százalékos személyi jövedelemadó helyben maradó része helyett 8 százalékra számíthatunk. Ugyanis adott szociális és egyéb normatívát is beleértenek a személyi jövedelemadó helyben maradó részébe. Egyébként már tavaly is csak 10 százalék körüli maradó összeggel tudtunk számolni – mondja a polgármester. – Ez a 8 százalék mintegy 200 millió forint mínuszt jelent, nyilván a többi városban is hasonló a helyzet.

Az illetékek elosztásának rendszerében is megszorítás várható – folytatja. – Közel 8,5 százalékos elvonás lesz a Zalaegerszeget érintő részből, ami tovább növeli az összes elvonás mértékét. Az intézményrendszer vizsgálatánál nehéz pontos számadatokat mondani, mert igazából csak 8 hónapra adja meg a költségvetés a finanszírozást, ami azt mutatja, hogy a következő év második felére egy újabb átrendezésre készül a kormányzat az intézményi szférában. Az első nyolc hónap tapasztalatai alapján majd tovább ösztönzi az integrációt, hogy minél több helyen összevonásokkal oldják meg az anyagi problémákat. Összességében tehát vannak olyan elemek, például a bölcsődei és óvodai rendszer, ahol pluszpénz van, a többiben sajnos jelentős mínuszok keletkeznek. Én úgy számolok – a részleteket még teljesen nem ismerve -, hogy az önkormányzatunknak mintegy 300-350 milliós mínusszal kell indulnia a bevételi oldalon és ugyanennyi plusszal a kiadási oldalon a megnövekedett energiaár- és áfaváltozás miatt. Mindez azt mutatja, hogy nehéz helyzetben leszünk, a kiesést nehezen tudjuk kompenzálni. A központi költségvetés nem számol köztisztviselői, közalkalmazotti bérfejlesztéssel.
Arra a kérdésre, hogy a zalaegerszegi intézményrendszernél milyen változások várhatók, a polgármester elmondta:

– Az általános iskolák nehezen, vagy egyáltalán nem tudják kigazdálkodni az elvártat, ezért valószínű a beavatkozás. A középiskolák létszámcsökkentéssel, illetve a túlórák jelentős csökkentésével úrrá tudnak lenni a nehézségeken.
A kulturális szférával is mostohán bánik a költségvetés. Dr. Gyimesi Endre példaként említette, hogy az alapfokú művészeti oktatás területén a képző- és iparművészet-táncművészet normatívája az idei fejenkénti 59 ezer forint helyett jövőre 40 ezerre csökken.

Zalaegerszegen az év hátralévő két hónapjában még számos beruházás fejeződik be. Átadásra kerül novemberben a belvárosi parkolóház, decemberben a fedett termálfürdő, valamint a Széchenyi téri belső udvar. A város polgármestere megerősítette, hogy az eltervezett négyéves programjuk alapján szeretnék a városfejlesztési munkákat végezni.

Az idei év elején elfogadott városi büdzsé mintegy 600 millió forintos működési hiánnyal számolt. Ennek kiegyensúlyozására 500 millió forintnyi értékpapír-értékesítést és 120 millió forint működésihitel-felvételt terveztek. Dr. Gyimesi Endrétől megtudtuk, a 2006-os évet végül hitelfelvétel nélkül fogja zárni az önkormányzat. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: