keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Mentőöv a ZTE-nek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Mentőöv a ZTE-nek

2005 június 11 - szombat
Zalaegerszeg önkormányzata csütörtökről péntekre virradó éjszaka több mint négyórás vitát követően döntött arról, hogy milyen eszközökkel tudja támogatni a ZTE FC Rt. talpraállását, a labdarúgó-csapat további NB-I.-es szereplését. A vita részleteiről, a döntésről dr. Gyimesi Endre polgármester a szokásos pénteki sajtótájékoztatón számolt be.

Az előzményekről annyit: már korábban kiderült, hogy csak a két legnagyobb tulajdonos, a város és a Nagy Ferenc és  a Balusztrád Rt. által fémjelzett tulajdonosi csoport képes rendezni az rt. helyzetét, biztosítani a jövőbeni működés feltételeit. Miután a 2005/2006-os idény nevezési határideje a jövő hét elején lezárul, első lépésben az rt. vagyoni helyzetét kell konszolidálni.

Mint dr. Gyimesi Endre elmondta, amennyiben Nagy Ferenc és a Balusztrád Rt. elengedi 110 millió forintos tagi hitelét és annak kamatait, az önkormányzat átvállalja a ZTE FC Rt. OTP-vel szemben fennálló 140 millió forintos hiteltartozását. Ennek megfelelően az rt. saját tőkéje 250 millióval nőne s a mínusz 205 millióval szemben elérné az előírásoknak már eleget tevő 45 millió forintot. Ezáltal elhárulna a rt. cégbíróság általi megszüntetésének veszélye, s nem lenne akadálya a nevezésnek.

A további működés feltéteteleit teremtené meg, hogy ebben az esetben az önkormányzat garanciát vállalna a klub által a közeljövőben 10 éves futamidőre felvételre kerülő 200 millió forintos hitel visszafizetésére is.  A hitelek éves törlesztő részleteit minden esetben a ZTE számára jóváhagyott éves támogatások terhére állná az önkormányzat, azaz a klub csak a csökkentett összeget kapná meg. Mint a polgármester elmondta, amennyiben a megállapodás létrejön, jövőre 90 millió forintos támogatást vállal az önkormányzat, ennek értéke a következő években az infláció mértékével növekedne.
A közgyűlés ahhoz is hozzájárult, hogy amennyiben Nagy Ferenc és a Balusztrád Rt. a visszafizetésre kezességet vállal, úgy a csapatot működtető társaság további 200 millió forintos hitelt vehet fel.

A kérdés most már csupán az, Nagy Ferenc és a Balusztrád Rt. által alkotott részvényesi csoport az önkormányzat által megszabott feltételekkel vállalja-e a klub működtetését, az ezt rögzítő megállapodástervezet aláírását. Amelyben többek között olyan további kemény feltételek szerepelnek, mint például, hogy a városból nem lehet elvinni a csapatot, s annak nevében a Zalaegerszeg szónak szerepelnie kell.
Az érintett tulajdonosi csoportnak legkésőbb hétfőn nyilatkoznia kell, mivel lejár a nevezési határidő.

Tartalom megosztása: