keresés a weboldalon

Mérnök-színház – avagy a xanaxok már Zalaegerszegen vannak…(Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Mérnök-színház – avagy a xanaxok már Zalaegerszegen vannak…(Videó)

2012 február 01 - szerda
Meghökkentő módon igyekeznek mérnök-hallgatókat toborozni a Nyugat-magyarországi Egyetemre: a szombathelyi Weöres Sándor Színház afféle egyfelvonásos darabban népszerűsíti a műszaki pályát. Jordán Tamás igazgató azt mondja: a társulat szeretne minden olyan kérdéshez hozzászólni, ami a társadalomban problémát jelent – így született meg az az előadás is, amelyet szerdán zalaegerszegi középiskolásoknak mutattak be a Keresztury ÁMK színháztermében.

Egy távoli galaxis egyik bolygójáról, a Xanaxról érkeznek látogatók a Földre. A xanaxok legnagyobb bánata, hogy elfelejtették a mérnöki tudományokat – és abban reménykednek, hogy itt – egy technikailag fejlett világban – újra megtanulhatják… Tömören ez a „színpadra alkalmazott felvételi tájékoztató” lényege.

A szereplők pályaválasztás előtt álló fiatalok – akiket (és persze a nézőtéren ülő középiskolásokat) a mérnöknek tanuló Jancsi és Merlin varázsló terelget a műszaki pálya felé. A videó és az élő színház ötvözetét nyújtó darabban „fellép” Erdei Zsolt és Lady Gaga is – és szerephez jut az Őriszentpéteren kifejlesztett, összecsukható elektromos robogó is.

Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója azt mondja: amellett, hogy a produkció egyfajta „tanmese” pályaválasztóknak, a cselekmény, a konfliktusok, a megoldások, a poénok mind-mind hamísítatlan színházi élményt kínálnak.
Jordán Tamás társulata eddig 5 hiányszakma „köré” rendezett színházi előadást – az ötletre azonnal „vevő volt” Nyugat-magyarországi Egyetem.

Varga Mihály, a, NyME Gépészeti és Mechatronikai Intézetének igazgatója a zalaegerszeg.hu-nak arról beszélt: mindenképpen szeretnék népszerűsíteni a mérnöki pályát, ezen belül is a zalaegerszegi mechatronikai képzést – ezért is örülnek a különleges színházi előadásnak. Az igazgató szerint ez hatékonyabb lehet, mint egy száraz tájékoztató.

Varga Mihály hozzátette: a színházi akcióval az ősszel induló duális képzésre is szeretnék felhívni a figyelmet – ennek lényege, hogy a hallgatók gyakorlati idejüket különböző vállalkozásoknál tölthetik – megfelelő bérezés ellenében -, miközben kiemelt ösztöndíjra is számíthatnak.

A felsőfokú műszaki képzés fejlesztése a városnak is szívügye, ezért igyekszik minden segítséget megadni – ezt már Balaicz Zoltán alpolgármester nyilatkozta a zalaegerszeg.hu-nak.

Hogy a szokatlan előadás nyomán végül hányan kaptak-kapnak kedvet a mérnöki pályához, ma még nem tudni – a xanaxok mindenestre elégedettek voltak a földiek mérnöki tudásával…

yr/CS.M.

Fotó: Seres Péter

Nézze meg a képgalériát!

Tartalom megosztása: