keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Mesteremberek randevúja

Zalaegerszeg címer
Hírek

Mesteremberek randevúja

2008 április 22 - kedd
Ismét megrendezésre kerül a Zalaegerszegi Országos Fazekas-keramikus Találkozó és Fesztivál. A Göcseji Falumúzeum immár ötödik alkalommal ad otthont a rangos eseménynek.

Április 25-27-én számos programmal várják az érdeklődőket a skanzenben. A hagyományokhoz híven lesz kirakodóvásár, mesterségbemutató, játszóház és folklórműsor. A Pajta Galériában „Sütő- és főzőedények” címmel nyílik kiállítás, s természetesen nem marad el a szakmabeliek konferenciája és versenye sem. A fesztivál egész ideje alatt tájegységi ételek és italok, valamint szekerezés, lovaglás és életmód-tanácsadás várja a vendégeket.

A fazekastalálkozó öt évre „Nyugat-Dunántúl kiemelt rendezvénye” lett, ami annyit jelent, hogy a Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-dunántúli Regionális Marketingigazgatósága támogatja az eseményt. Minden általuk megjelentetett kiadványba bekerül a keramikustalálkozó programja és reklámanyaga is.

A fesztiválra a mesteremberek idén is Magyarország különböző vidékeiről érkeznek változatos formájú és díszítésű fazekaikkal, tálaikkal, csupraikkal, melyek nemcsak a népi kultúra becses darabjai, hanem ma is funkcionáló használati tárgyak. A szervezők az évente megrendezésre kerülő találkozóval azokra az egykor messze földön híres göcseji gerencsérekről kívánnak megemlékezni, akik a 20. század elejéig az egerszegi piacra hordták portékáikat, ellátva a környék asszonyait a háztartásban nélkülözhetetlen cserépedényekkel. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: