keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Mézes-napok a Göncziben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Mézes-napok a Göncziben

2004 december 07 - kedd
A méz nemcsak csábító nyalánkság, és ételízesítő, sőt a hiedelmekkel ellentétben egyáltalán nem hizlal. Cukrai ugyanis – főleg gyümölcs- és szőlőcukor – egyszerűen és gyorsan felszívódnak, s bár szerves savai javítják az étvágyat, az emésztést is serkentik. A mézfogyasztás aktívabb életvitelt eredményez, így inkább az elhízás ellen hat…

Az elmúlt hét végén a Gönczi Ferenc ÁMK-ban rengeteg hasonló hasznos információt tudhattak meg az érdeklődők a mézről, a Kárpát-medencei Mézfesztivál alkalmával. Jordán Ferenc, a szervező Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete nevében elmondta, hogy a rendezvény célja nem más, mint megismertetni a lakosságot a méhészeti termékekkel, mert sajnos Magyarországon nagyon alacsony a mézfogyasztás. Az emberek nem is sejtik, hogy mekkora pozitív egészségügyi hatással bíró terméket hagynak az üzletek polcain.
Kiss Bódog Zoltán, a Megyei Közgyűlés elnöke az ünnepélyes fesztiválnyitón utalt rá, hogy a méhészetben olyan több ezer éves kultúra rejlik, amivel hungarikumot teremthetünk. A rendezvény jó alkalom arra, hogy a szakmabeliek életlehetőségei javuljanak, s termékeikkel eljussanak az emberekhez.
A fesztiválra többek között székelyföldi-, felvidéki-, muravidéki-, szigetközi és zalai méhészek érkeztek. Már mindjárt a megnyitón igazi vásári forgatag alakult ki a Gönczi ÁMK előterében, hiszen méz- és mézbor-kóstolás, mézeskalácssütés és mézvásár várta a közönséget, majd mézből készült ételeket és koktélokat kóstolhattak az ínyencek.  Bemutatásra került Kotnyek István Harangszó a dombok között című könyve, s számos szakmai előadásra is sor került a két napos rendezvény alatt.
De mire is jó a méz, ha nem is köhögünk, és sütni sem szeretnénk? A fesztiválon kiállító szakemberek szerint három fontos hatása van az „édesítésen” túl: táplál, gyógyít, roborál. A legtöbbször azonban tényleg csak akkor vesszük elő, ha „reszel a torkunk”, pedig rendszeres fogyasztásával e kellemetlen tünetet akár meg is előzhetnénk. Nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem immunrendszer-javító, sőt nyugtató, altató, vérnyomás-csökkentő, keringés-javító hatása is van. Sőt, a tájékoztatók szerint külsőleg is használatos pattanások, sebek, bőrgyulladások esetén. A méhészek egyöntetű véleménye az, hogy bátran válogathat mindenki a különböző mézfajták között, s minden fő-és mellékétkezéshez elővehetjük a csuprot. Egyszerre azonban ne együnk túl sokat belőle (ezt az örömöt hagyjuk meg Micimackónak), hanem inkább rendszeresen fogyasszuk, napi 2-3 kávéskanállal. A méz az öröm egyik forrása, és a folyamatos egészség alapja lehet, ha jól „bánunk” vele. Aki pedig a fesztivál után még mindig kételkedik, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét…

Tartalom megosztása: