Mézeskalács a karácsonyfákon
A karácsonynak elmaradhatatlan kelléke a mézeskalács, de meglepi családját a finomsággal húsvétkor is Etelka, és természetesen ott van a nagyobb kézműves vásárokon, ahol lenyűgözi a gyerekeket szebbnél-szebb formáival. Ezek közül válogatott a zalaegerszegi tárlatra is.
– Nagyon régóta készítek mézeskalácsot. Kezdetben csupán kedvtelésből, szeretteimet leptem meg ötleteimmel, öt éve pedig vállalkozóként is a mézeskalácssütéssel foglalkozom. Családi körben mindig meglepetésnek szánom formáimat, igyekszem olyat alkotni, amit nem lehet boltban megkapni. Első munkám egy templom volt, ami akkora sikert aratott, hogy ma is készítem karácsonyra szeretteimnek, ismerőseimnek, barátaimnak. Ez az én ajándékom nekik.
Természetesen mestere Etelka a hagyományos formáknak is, készít babát, huszárt, szívet, bölcsőt mézes tésztából, és mellettük teljesíti a megrendelők kívánságait.
– Igyekszem minden kérésnek eleget tenni. Sütöttem már Micimackót, Malackát, és még sok egyéb állatot. Nagyon kedvelt a házikó, karácsonyra a Télapó, az angyalka, a karácsonyfa, és a harang. Csodaszép díszeket varázsolhatunk a mézes tészta segítségével.
Mégis hogyan fogjunk hozzá saját mézeskalácsaink elkészítéséhez, legyen szó karácsonyfadíszről, vagy csak egyszerűen vendégváró falatokról? Nagyné Söjtöri Etelka elárulta saját receptjét.
– Számos mézeskalács recept létezik. Mindegyik nagyon jó, én mégis a sajátomra esküszöm. Megszitálunk egy kiló lisztet, hozzáadunk 25 dekagramm porcukrot, 30 dekagramm mézet, két tojás sárgáját, majd egy egész tojást, és fűszereket ízlés szerint – sorolja a kelékeket a népi iparművész. – Én ánizst, fahéjat, szegfűszeget használok. Ne felejtsünk ki a tésztából két és fél dekagramm szódabikarbónát sem, amit egy kevés tejben feloldunk. Jól összegyúrjuk az alapanyagokat, majd egy éjszakán át nylonzacskóban meleg helyen pihentetjük. Másnap fél centiméter vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, és kiszaggatjuk a kiválasztott figurákat. Amennyiben maggal díszítjük a mézeskalácsot, még a nyers tésztára tegyük azokat, az írókázást azonban a sütés utánra tartogassuk. Festékünk egy tojás fehérjéből készül. A felvert habhoz 16 dekagramm többször megszitált porcukrot adunk.
Ugye nem is olyan ördöngös feladat a mézeskalács készítés? S ha a karácsonyfára szánjuk csupán, nem is kell minden évben időt szakítanunk elkészítésére! A mézeskalács ugyanis évekig eláll. Egyetlen ellensége van csupán, a moly. Érdemes tehát zacskóban tárolni! (Zala-Lap Kft., F. M.)
Tartalom megosztása: