keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Mézeskalács a karácsonyfákon

Zalaegerszeg címer
Hírek

Mézeskalács a karácsonyfákon

2005 december 09 - péntek
„Süssünk, süssünk valamit, azt is megmondom, hogy mit…” Ugye ismerős a mondóka. Engedjék meg, hogy ezúttal Nagyné Söjtöri Etelka népi iparművész javasoljon Önöknek. Süssenek mé-zeskalácsot karácsonyra! Készíthetünk a mézes tésztából kará-csonyfadíszt, de varázsolhatunk süteményt az ünnepi asztalra is. A lehetőségek tárháza kifogyhatatlan. Erről bizonyosodhatnak meg mindazok, akik ellátogatnak az MMIK-ba, ahol öt mézeskalács ké-szítő népi iparművész remekeiből nyílt kiállítás.

– A mézeskalács nem magyar találmány, hazánkba a németek hozták be készítésének tudományát. Történt ez valamikor a középkorban, a mézeskalács eredete azonban jóval korábbra nyúlik vissza. Tudomásom szerint az első mézes lepényeket az ősember készítette, forró kövön sült a finomság. A barlangrajzokon méheket és mézeskalácsformákat egyaránt találtak a kutatók, erre alapozzák a mézeskalács korai eredetét – ismerteti az oly kedvelt édesség történetét a balatonszőlősi Nagyné Söjtöri Etelka. – Magyarországon az első mézeskalácsok ütőfával készültek. A negatív formát belefaragták a fába, ebbe öntötték bele a mainál kicsit keményebb állagú masszát, majd kisütötték azt. Az ütőfás mézeskalácsot felváltotta a festett, vagy írókázott mézeskalács, jómagam is ezt készítem. A festett mézeskalácsok ma a gyakoribbak, ám az igazi, hagyományőrző, muzeális mézeskalács továbbra is ütőfával készül.

A karácsonynak elmaradhatatlan kelléke a mézeskalács, de meglepi családját a finomsággal húsvétkor is Etelka, és természetesen ott van a nagyobb kézműves vásárokon, ahol lenyűgözi a gyerekeket szebbnél-szebb formáival. Ezek közül válogatott a zalaegerszegi tárlatra is.

– Nagyon régóta készítek mézeskalácsot. Kezdetben csupán kedvtelésből, szeretteimet leptem meg ötleteimmel, öt éve pedig vállalkozóként is a mézeskalácssütéssel foglalkozom. Családi körben mindig meglepetésnek szánom formáimat, igyekszem olyat alkotni, amit nem lehet boltban megkapni. Első munkám egy templom volt, ami akkora sikert aratott, hogy ma is készítem karácsonyra szeretteimnek, ismerőseimnek, barátaimnak. Ez az én ajándékom nekik.

Természetesen mestere Etelka a hagyományos formáknak is, készít babát, huszárt, szívet, bölcsőt mézes tésztából, és mellettük teljesíti a megrendelők kívánságait.

– Igyekszem minden kérésnek eleget tenni. Sütöttem már Micimackót, Malackát, és még sok egyéb állatot. Nagyon kedvelt a házikó, karácsonyra a Télapó, az angyalka, a karácsonyfa, és a harang. Csodaszép díszeket varázsolhatunk a mézes tészta segítségével.

Mégis hogyan fogjunk hozzá saját mézeskalácsaink elkészítéséhez, legyen szó karácsonyfadíszről, vagy csak egyszerűen vendégváró falatokról? Nagyné Söjtöri Etelka elárulta saját receptjét.

– Számos mézeskalács recept létezik. Mindegyik nagyon jó, én mégis a sajátomra esküszöm. Megszitálunk egy kiló lisztet, hozzáadunk 25 dekagramm porcukrot, 30 dekagramm mézet, két tojás sárgáját, majd egy egész tojást, és fűszereket ízlés szerint – sorolja a kelékeket a népi iparművész. – Én ánizst, fahéjat, szegfűszeget használok. Ne felejtsünk ki a tésztából két és fél dekagramm szódabikarbónát sem, amit egy kevés tejben feloldunk. Jól összegyúrjuk az alapanyagokat, majd egy éjszakán át nylonzacskóban meleg helyen pihentetjük. Másnap fél centiméter vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, és kiszaggatjuk a kiválasztott figurákat. Amennyiben maggal díszítjük a mézeskalácsot, még a nyers tésztára tegyük azokat, az írókázást azonban a sütés utánra tartogassuk. Festékünk egy tojás fehérjéből készül. A felvert habhoz 16 dekagramm többször megszitált porcukrot adunk.

Ugye nem is olyan ördöngös feladat a mézeskalács készítés? S ha a karácsonyfára szánjuk csupán, nem is kell minden évben időt szakítanunk elkészítésére! A mézeskalács ugyanis évekig eláll. Egyetlen ellensége van csupán, a moly. Érdemes tehát zacskóban tárolni! (Zala-Lap Kft., F. M.)

Tartalom megosztása: