keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Miért utólag fizetnek?

Zalaegerszeg címer
Hírek

Miért utólag fizetnek?

2008 június 19 - csütörtök
„A költségvetési finanszírozás matematikája, avagy hogy lesz a pályáztatás során a 100 százalékból 26 százalék?” címmel kérdést nyújtott be a parlamentben dr. Gyimesi Endre polgármester Hiller István oktatási miniszterhez. Az alábbiakban idézünk Zalaegerszeg polgármesterének felvetéséből, valamint az írásban megküldött miniszteri válaszból.

„Polgármesterként az érettségi finanszírozási problémáira is fel kell hívnom a figyelmet. Helytelen az a hozzáállás, ahogy a kormányzat a jelenlegi folyamatos megszorítások, és az oktatási ágazatból történő forráskivonás mellett az évente 100-110 ezer érettségiző diák vizsgájának anyagi fedezetét kezeli.

A törvény szerint „az érettségi vizsga állami vizsga”, ezért véleményem szerint annak teljes megszervezése, a feltételek biztosítása az állam feladata. A feladat tehát adott, függetlenül attól, hogy az adott ciklusban milyen politikai erők vannak hatalmon… A kialakult – különösen a jelenlegi költségvetési és gazdasági helyzetben – tarthatatlan állapot bemutatására a zalaegerszegi példát idézem. A helyzet, gondolom más településeken sem kedvezőbb!

Tavaly a város 10 középfokú oktatási intézményében szerveztek érettségi vizsgát, melynek lebonyolítására az iskolák jogszerűen több mint 27 millió forintot fizettek ki. Ezt az összeget az iskolafenntartónak teljes egészében meg kellett előlegeznie., mivel a központi támogatásra utólag kellett pályáznia. A támogatás nagyságáról a szakállamtitkár döntött.

Zalaegerszeg 27 milliós kiadással szemben 7 millió 120 ezer forint állami támogatást kapott. Ez a teljes kiadás 26 százaléka, így 20 millió forintot az önkormányzat saját forrásából biztosított. Tény, hogy a részleges támogatás az előző kormányzati ciklusokban is alkalmazott gyakorlat volt, azonban az nem volt jellemző, hogy a kiadásokhoz képest a támogatási arány ilyen alacsony lett volna…

Miniszter úr! Az érettségizők létszáma már márciustól ismert a szaktárca számára, ezért miért nem lehetséges, hogy az érettségi vizsgát megelőzően a fenntartók igényelni tudják a vizsgával együtt járó kiadásokat? Miért csak utólagosan, a maradék elv alapján, pályázati úton juthatnak hozzá az állami támogatáshoz? Az önkormányzatok és az iskolák költségvetési ellehetetlenítése következtében beállt körülményekre tekintettel megváltoztatható-e az eddigi gyakorlat, hogy az iskola fizeti annak az elnöknek a tiszteletdíját, akit nem az igazgató, hanem az Oktatási Hivatal bíz meg?”

* * *

Hiller István oktatási miniszter válaszában leszögezi: „a 2008. évi támogatások vonatkozásában eltértünk a tavalyi évben alkalmazott támogatási szabályoktól és a tárca honlapján 2008. május 13-án közzétettük a 2008. évi középszintű érettségi vizsgák lebonyolításának támogatási feltételeiről szóló közleményt…

Ezek alapján a középiskolát fenntartók időben tájékozódhatnak a feladatokról, láthatják azt is, hogy a tavalyi évhez képest 50 százalékkal megnöveltük a minisztérium forrásai terhére a fenntartók részére nyújtható támogatás mértékét. Az idei évben már 600 millió forinttal kívánunk hozzájárulni a középszintű érettségi vizsgák lebonyolításával kapcsolatban felmerülő igazolt költségekhez.

A képviselő úr által felvetett, és az érettségi vizsga megkezdése előtt a fenntartók részére folyósításra kerülő támogatást azért nem tartjuk célszerűnek, mert a jelentkezők bizonyos hányada végül nem tesz ténylegesen érettségi vizsgát az adott vizsgaidőszakban…. ezért jelentős visszafizetési terheket róna az iskolafenntartók számára… Bízom abban, hogy képviselő úr is érzékeli törekvésünket az érettségi vizsgákkal kapcsolatban felmerülő fenntartói terhek csökkentésére… (Zala-Lap Kft., V. Zs.)

Tartalom megosztása: