keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Mikrofonnal a kézben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Mikrofonnal a kézben

2005 január 11 - kedd
Az idei tanévtől a Ganz-Munkácsy szakközépiskola tanulói több csatornán keresztül értesülhetnek az intézményt, valamint az őket érintő fontosabb eseményekről, hiszen a néhány esztendeje működő iskolaújság és sulirádió mellett, 2004 őszén a sulitévé is elkezdte sugározni adásait.

Az intézmény mindig élen járt az informatikai fejlesztésekben, ugyanis az iskola vezetői fontosnak tartják, hogy az informatia ne csak egy alaptantárgy legyen a fiatalok számára, hanem a különböző szakmai képzések is erre épüljenek. Ennek szellemében, valamint a multimédiás eszközös elterjesztése érdekében egy médiaszakkört hoztak létre, ahol a diákok az újságkészítés, a rádiózás és a televíziózás rejtelmeibe nyerhetnek bepillantást, tudtuk meg Baján Antal igazgatótól.

Az intézményben egyébként a Pécsi Tudományegyetem támogatásával akár már 2005 szeptemberétől elindulhat egy kétéves, nappali tagozatos képzés, ahol érettségivel rendelkező fiatalokat képeznek televíziós műsorgyártó szakemberekké. Erre a célra egy külön multimédiás termet rendeznek be a Ganz iskolában, amelyhez összesen 50 millió forintos pályázati támogatást nyert az intézmény, tette hozzá az igazgató.
A Ganz-Munkácsy sulitévé az idei tanévtől kezdte meg működését, amely az ősszel megrendezett pályaválasztási kiállítás után első önálló műsorral jelentkezett. A kísérleti adást mindkét tagiskolában az egyik nagyszünetben vetítették le, ahol a diákok egy óriáskivetítőn szemlélhették társaik első tévés próbálkozásait. A tizenöt perces adás mind a tanulók, mind a tanárok körében nagy sikert aratott, így érthető, hogy többen szinte már azonnal az újabb sulitévé műsor időpontja iránt érdeklődtek. A tervek szerint a fiatalok először havi rendszereséggel jelentkeznek új adással, ám ha a jelenleg kilenc főből álló stáb egy kis rutint szerez, akkor akár hetente is friss anyagokkal szórakoztathatják az intézmény tanulóit.
A sulitévét készítő diákok munkáját sok pedagógus segíti, a szakmai munkát Vizy Péter irányítja, de Tóthné Ekler Hajnalka, Horváth Katalin, és Buzogányné Fekti Erzsébet is mindenben támogatja a média iránt affinitást érző fiatalokat.
– Tavaly vetődött fel az ötlet, hogy jó lenne egy ilyen jellegű szakkört beindítani az iskolában – kezdte Vizy Péter, aki egyébként informatikát oktat az intézményben. – A mostani tanév elején aztán hozzákezdtünk a „csapatverbuváláshoz”, s a pályaválasztási kiállításon kamerával, mikrofonnal már élesben dolgoztak a diákok. Szerencsére jól sikerült az első adás és azóta is lázasan folyik a munka. A „stáb” heti rendszereséggel összeül és mivel ügyesek, lelkesek a fiatalok, ezért gyorsan tudunk haladni.

Tartalom megosztása: