keresés a weboldalon

Milliónyi gyöngyszem

Zalaegerszeg címer
Hírek

Milliónyi gyöngyszem

2007 május 14 - hétfő
Hanti babákkal, régészeti előadással, karikatúrákkal és gyöngymozaikokkal mutatkozott be az Egerszeg Fesztiválon a népes szurguti delegáció. Az oroszországi testvérvárosból 54 fős csoport „hivatalos” küldöttséggel és 32 főnyi művészeti „erősítéssel” érkezett. A szurgutiaknak pénteken a Göcseji Múzeumban nyílt „Nyörim Jah – Hanti mesék és babák címmel kiállítása az első emeleti folyosón, majd egy neolit kori lakóhely rekonstrukcióját mutatták be multimédiás eszközökkel.

Dr. Vándor László múzeumigazgató elmondta, hogy nyolc esztendővel ezelőtt szintén múzeumi találkozással kezdődött a két város közötti kapcsolatfelvétel. A Falumúzeum melletti Finnugor Néprajzi Park építése kapcsán alakult ki a barátság, önálló kiállításuk viszont ez idáig nem nyílt a „rokonoknak” Zalaegerszegen.

A hagyományos hanti babák kollekciója egy ötéves gyűjtőmunka eredménye, melynek során rekonstruálták a régi játékokat, a hozzájuk kötődő társadalmi szokásokkal együtt. Az arc nélküli babák színükkel, formájukkal, térbeli elhelyezkedésükkel utalnak a társadalomban vagy a hagyományos hanti családban betöltött pozíciókra, nemre, életkorra. A férfiak például kiemelt szerepük miatt magasabb helyre kerülnek az ábrázolásokon. A babák a szellemvilágot is megjelenítik; a varázslók és a fákat szimbolizáló, hosszúra nyújtott alakok a transzcendens létről árulkodnak.

Alexander Leonyidovic Szidorov, Szurgut polgármestere a kiállításokkal kapcsolatban elmondta, hogy a kulturális kapcsolatokat nemcsak szavakban, hanem tettekben is szeretnék megvalósítani, ezért hoztak négy kiállítást az idei fesztiválra.

A Kisfaludi Teremben bemutatott neolit korbeli hanti lakóház modellezése tízéves időre tekint vissza, s a multimédiás előadás segítségével a hallgatóság 6000 évet utazhatott vissza az időben. Az ásatások közben készített felvételek és digitális rajzok segítségével sikerült bemutatniuk a szurguti szakembereknek egy neolit kori lakásbelsőt, használati tárgyakkal együtt.

A delegáció művészeti bemutatkozása a Hevesi Sándor Színházban folytatódott, ahol „Szurguti karikatúrum” címmel nyílt egyedülálló tárlat. A testvérvárosban már hagyomány az évről évre kiírt karikatúra pályázat, s most a tavalyi díjnyertes alkotások érkeztek Zalaegerszegre, több országból, és több ezer rajzból kiválogatva a legjobbakat. Ahogy Stefán Gábor színházigazgató fogalmazott: a humor mások kifigurázása a világ minden pontján különleges élményt nyújt, s csak a humor képes arra, hogy kisegítse az embereket a legváratlanabb helyzetekben is. A szurgutiak saját életükről és viszonyaikról – olajról, hidegről, tájról, emberi jellemekről, politikai rendszerekről – készítenek karikatúrákat, de olyan híres színészek sem maradtak ki a gúnyolódásból, mint Audrey Tautou vagy Whoopi Goldberg.

A program szombaton a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben folytatódott, ahol Valentyina Jakovlevna Parenyko gyöngymozaik képeiből nyílt tárlat. „A nyelv elválaszt, de a művészet – legyen az kép, tánc vagy szobor – összeköt” – mondta Tombi Lajos alpolgármester a tárlatnyitón. A művésznő huszonhét éve tanít művészeti iskolában, így folyamatos nevelő- és alkotómunkát végez. Egy-egy gyöngymozaik képbe másfél kilogramm gyöngy kerül, ami körülbelül egymillió gyöngyszemet jelent.

Marx Mária, a Göcseji Múzeum néprajzosa a kiállítást megnyitva elmondta, hogy a gyöngy szinte valamennyi ország néprajzi anyagában fellelhető. Ezek a képek szalmagyöngyből készültek, amit fényezéssel, aranyozással, csiszolással tesznek még szebbé.

Szurgut város művészeti csoportjai a kiállításokon túl több helyszínen is bemutatkoztak. A Kalinka Táncegyüttes és az Otrada Énekegyüttes a Gönczi ÁMK-ban megrendezett hagyományőrző gálaműsoron is színpadra lépett. (Zala-Lap Kft., PP, SP, PKE)

Tartalom megosztása: