keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Mindjárt csöngetnek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Mindjárt csöngetnek

2006 augusztus 25 - péntek
A diákok nagy bánatára hamarosan véget ér a nyári vakáció, és újra az iskola, valamint a tanulás tölti be a központi helyet mindennapjaikban. Zalaegerszegen több ezer tanuló ül majd ismét iskolapadba, de a szeptember 1-i sulikezdés főleg az általános, illetve az középiskolát kezdő ifjoncoknak lesz vízválasztó, hiszen ők egy teljesen új intézményben kezdik meg a munkát. A tanévkezdéssel kapcsolatos tudnivalókról Szemes Bélát, az önkormányzat középiskolai szakreferensét kérdeztük.

A 2006-2007-es tanév szorgalmi időszaka 2006. szeptember 1-től 2007. június 15-ig tart, azaz ebben az esztendőben pénteki napon indul a tanítás az iskolákban. Ennek köszönhetően egy nap munka után újra rövid, kétnapos „szabadságra” mehetnek a diákok, de a hétvége után – szeptember 4-én – már a szokásos ritmusban zajlik majd az oktatás. A hagyományokhoz híven valamennyi iskolában tartanak tanévnyitó ünnepséget, vagyis mindenhol a korábban megszokott ceremónia után veszi kezdetét az év.

– Ebben a tanévben a város általános iskoláiban összesen húsz első osztály indul. Az Adyban három, a Belvárosiban öt, a Kertvárosiban négy, a Landorhegyiben és a Pais-iskolában öt, az Izsák ÁMK-ban egy, az Öveges ÁMK-ban pedig kettő első osztályban kezdi meg tanulmányait a mintegy ötszáz kisdiák – kezdte Szemes Béla. – A középiskolákban összesen 50 kilencedik évfolyamos osztályt indítunk szeptembertől. Ebből 14 a gimnáziumi, 23 a szakközépiskolai és 13 szakiskolai osztály.

Látható, hogy a fiatalok továbbra is szívesen tanulnak valamelyik szakközépiskolában, hiszen a legtöbben most efféle képzésben vesznek részt Zalaegerszegen. Ősszel körülbelül 1400 9. évfolyamos kezdi meg középiskolai tanulmányit a zalai megyeszékhelyen. A gimnáziumi osztályokban körülbelül annyian tanulnak, mint ahányan tavaly, vagyis itt jelentősen nem változik a létszám. Ugyanez tapasztalható a szakközépiskolákban is, a szakiskolákban azonban történt egy kedvező változás, hiszen a gépipari szakmák iránt megnőtt az érdeklődés.

A Ganz-Munkácsy-iskolában például már az első körben sikerült maximálisan feltölteni a szakiskolai osztályokat, amely jelzi, hogy egyre többen gondolják úgy, érdemes valami jó szakmát tanulni. Ebben az évben is nagy népszerűségnek örvendett a Páterdombi-iskola vendéglátó-ipari képzése, ahol több mint tízszeres volt a túljelentkezés. Ugyanebben az intézményben a mezőgazdasági képzés iránt tovább csökkent az érdeklődés, s biztos, hogy a fenntartónak a jövőben el kell azon gondolkodnia, mi lesz ennek a jövője.

A középiskolai szakreferens elmondta, jelenleg több mint 12 ezer fiatal tanul az egerszegi intézményekben, akik közül 7 ezernél több a közép-, és mintegy 5 ezer pedig általános iskolás. A tavalyi tanévhez képest nincs jelentős változás a diáklétszámban, vagyis tavaly is közel ennyien tanultak Zalaegerszegen.
– Az osztályok javarészére egyébként megkértük az OKÉV engedélyét, azaz a törvényességi előírásnak is eleget teszünk – tette hozzá Szemes Béla. (Zala-Lap Kft., P. Sz.)

Tartalom megosztása: