keresés a weboldalon

Mindszentys diákújságírók budapesti kirándulása

Zalaegerszeg címer
Hírek

Mindszentys diákújságírók budapesti kirándulása

2013 február 26 - kedd
Február 18-a. Háromnegyed hat. Friss, hideg levegő fogadta a megyeszékhely különböző iskoláiból érkező diákjait Zalaegerszegen, akik izgatottan várták, hogy végre hatot üssön az óra, és elindulhassanak Budapestre.

Ifjú diákújságíróknak szervezett tapasztalatgyűjtő utat a Zalaegerszegi Televízió ügyvezető igazgatója, Tompa Gábor. Mi, résztvevők, általános- és középiskolás tanulók, örömmel fogadtuk el ezt a jutalomkirándulást, hiszen nem mindennapi lehetőség az Országházba és a Magyar Televízió székházába beavatottként eljutni. Az is kuriózum volt számunkra, hogy a különleges diákújságíró túránkon végigkísért bennünket a Zalaegerszegi Televízió stábja, Dorogi Zsuzsanna szerkesztő és Novák Gábor operatőr, akik az út során riportokat készítettek velünk, s megörökítettek minden lényeges mozzanatot, hogy aztán hazaérkezve műsort állítsanak össze a felvett anyagból.  

Az első utunk a Parlamentbe vezetett, ahol háromnegyed tízkor már be is léphettünk az egyik oldalajtón, mégpedig a XII. kapun. Az ellenőrzés után egy hölgy vezetett körbe minket, akitől rengeteg érdekes és értékes információt tudhattunk meg. Így hallhattunk a díszlépcsőről, amelyet Steindl mester alkotott, és a mellszobra itt is kapott helyett a bal oldali márványfalon;  a mennyezet falán lévő freskókról, amelyet Lotz Károly  készített; a belső díszítésről, ahol összesen csak 40 kg aranyat használtak fel; a kupolacsarnokról, ahol összesen 16 uralkodó szobra és címerpajzsa található. A leglényegesebb látnivalók természetesen a koronázási ékszerek voltak: a Szent Korona,  a jogar és az országalma. Érdekes információk jutottak birtokunkba a híres herendi vázáról, amelynek a mintája között magyar költők, írók verssorai, idézetei olvashatók; az ülésteremről és annak fűtéséről; és nem utolsó sorban pedig a szivartartókról is hallhattunk egy anekdotaszerű történetet.

A Parlamentet elhagyva, megvendégeltek bennünket egy finom ebéddel, amit kényelmesen el is fogyasztottunk. De utunk ezzel még nem ért véget, mert ezután a Magyar Televízióba látogattunk el.

Ott találkozhattunk Bényi Ildikó műsorvezetővel, aki kedvesen és barátságosan fogadott bennünket. Itt is körbe vezettek minket, s így rálátást kaptunk arra, hogy milyen munkákat végeznek el egy műsor adásba kerülése előtt. Sőt, még a stúdiót is megtekinthettük. Azt is megtudhattuk, hogy hogyan készítenek el egy időjárás-jelentést. Elindulás előtt együtt fotózkodtunk a Tévémacival.

Bátran merem állítani, hogy mindenki jól érezte magát. Így mondhatjuk azt, hogy „ez megért egy Havannát”.

Dávid Andrea (11.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: